Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

e-flow reinigen en ontsmetten

Vraag
Beste,
Bij een verblijf in het zeepreventorium werd ons "ummonium" aangeraden om de verstuiver (potje+mesh) te ontsmetten. In het zeepreventorium gebruiken ze zelf dit product.
Nochtans wordt dit in de verschillende mucocentra niet echt aangeraden. Waarom niet? Is dit product al eens getest op doeltreffendheid?

Er zijn veel mensen die problemen hebben met het onderhoud van de verstuiver en mesh van de e-flow. Wij gebruiken ummonium al héél lang en hebben nog nooit problemen gehad. Integendeel: onze verstuivers gaan een jaar mee.

Met vriendelijke groeten,
Antwoord
Umonium 38 is een geconcentreerd ontsmettingsmiddel voor reiniging en ontsmetting van medische instrumenten en uitrustingen. Het bevat bestanddelen die instaan voor vernietiging van bacteriën, schimmels en gisten, virussen, mycobacteriën en kiemcellen.
Het product wordt vooral gebruikt in ziekenhuizen voor reiniging en ontsmetting van medisch materiaal.

Specifiek over het reinigen van de e-flow met Umonium 38 zijn nog geen studies gepubliceerd.
Umonium is een niet bijtend product, maar het is nog niet duidelijk of dit toch geen schade brengt aan de fijne membranen van de e-flow.
Wel weten we dus dat het product werkzaam is tegen bacteriën zoals Pseudomonas.
Het product blijft opgelost 20 dagen stabiel, maar omdat er bij hergebruik van de oplossing een residu kan gevormd worden en veranderingen in de concentratie kunnen optreden, wordt hergebruik nu afgeraden. Daarom dient men deze oplossing elke dag te vernieuwen. Dit zorgt wel voor een aanzienlijke meerprijs.

Voor het ontsmetten of steriliseren van materiaal is er dan ook geen eenduidig antwoord. Umonium 38 is doeltreffend, wetende dat het opgeloste product 20 dagen goed blijft, maar slechts 1 maal gebruikt kan worden. Een andere doeltreffende ontsmettingsmethode is het afkoken gedurende 15 minuten van het materiaal, na reiniging. Dit kan gebeuren in een sterilisator.


Wat vooral belangrijk is, is dat materiaal goed wordt onderhouden, gereinigd, gespoeld en gedroogd zodat op die manier er geen plaats meer is voor groei van bacteriën, schimmels, virussen en mycobacterien. Verstuiver, mondstuk en ander kinemateriaaal ( flutter, PEP, IPV set,…) dienen:
- 1. na elk gebruik gereinigd, gespoeld en gedroogd te worden
- 2. éénmaal per dag, na het laatste gebruik, ontsmet (dus gesteriliseerd) te worden.
Praktisch moeten dus volgende stappen worden aanbevolen:
- 1. Na elk gebruik het materiaal reinigen : a + b + c + d + e
a.materiaal volledig uit elkaar halen
b. reinigen met warm water vermengd met een detergent (afwasmiddel)
c. grondig naspoelen met warm water
d. grondig drogen met een propere papieren (zak)doek
e. het materiaal verpakken in een nieuwe droge papieren (zak)doek en bewaren in een nette en droge omgeving
- 2. Eénmaal per dag het materiaal ontsmetten in deze volgorde : a + b + c + ontsmetten + d + e

Deze procedure blijkt uit onderzoek optimaal te zijn. Ze is bovendien goedkoop en niet belastend voor het materiaal zoals het membraan van de e-flow.


11.02.2011