Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

pancreas enzymen

Vraag
n.a.v het antwoord op onderstaande vraag over de werking van pancreas enzymen borrelt mij mij de volgende vraag op

moet je enzymen alleen innemen bij vet in het voedsel of ook bij eiwitten,

is het stinken van de ontslasting een goede indicatie om de enzymen op te hogen?

mvg
Antwoord
Beste,
Vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten uit de voeding gebeurt door fermenten (enzymen) die vrijgezet worden vanuit de alvleesklier in de dunne darm. Hierdoor worden vetten, koolhydraten en eiwitten afgebroken tot kleinere voedingsdeeltjes die dan opgenomen worden in de darmwand en zo in de bloedbaan terecht komen. Bij patiënten met CF zijn de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier verstopt met taaie slijmen waardoor deze enzymen niet goed vrijgezet kunnen worden. Daardoor worden vetten en in mindere mate eiwitten uit de voeding niet goed verteerd. Wanneer onverteerde eiwitten in de dikke darm terechtkomen, worden ze daar alsnog ‘verteerd’ door bacteriën. Op deze manier komen stikstofbevattende afbraakproducten vrij die de typische ‘rotte eieren’ geur in de stoelgang geeft. Een slecht ruikende stoelgang kan dus teken zijn van een slechte eiwit vertering en is dus een reden om de enzymen op te hogen. Ook overvloedige en vettige stoelgang is een reden om enzymen te verhogen. De enzymen die via de mond genomen worden bevatten namelijk lipasen (voor de vertering van vet), proteasen (voor de vertering van eiwitten) en amylasen (voor de vertering van zetmeel).
We raden aan om bij alle soorten voedsel enzymen in te nemen: de meeste voedingswaren bevatten een combinatie van eiwitten, vetten en of koolhydraten. Hoe hoger het vetgehalte van de voeding , hoe hoger de nood aan enzymen.
Alleen bij eten van pure geraffineerde suikers (zoet fruit, snoep, …) hoef je geen enzymen te gebruiken. Deze suikers worden namelijk rechtstreeks in de darm opgenomen. Let wel op, koekjes en chocolade bijvoorbeeld zijn wel zoet, maar bevatten ook een grote hoeveelheid vet en vereisen dus wel inname van enzymen!
Met vriendelijke groet,
Dr. Mieke Boon
14.06.2011