Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

aanvulling vraag

Vraag
nog een specifiekere vraag over de contacten van mijn zoon.
dat is de oudste, hij heeft geen cf.
maar mijn jongste dochter wel.

op peuterspeelzaal gaat de oudste om met een kind met cf.
stel dat het kind met cf pseudomonas bacterie bij zich heeft,
kan dat dan via mijn zoon (geen cf)overgaan op mijn dochter (wel cf).

en is het aan te raden dat een kind met cf wel of niet naar een peuterspeelzaal/ opvang gaat?
gaat het zelfs nog verder, is het schadelijk als een broer/zus van een kind met cf wel naar een opvang gaat?
ivm overbrengen bacterie.

mvg bezorgde mama
Antwoord
Beste,

Zoals eerder geantwoord zijn gezonde personen niet vatbaar voor bacteriën die specifiek zijn voor mensen met CF. Uw oudste zoontje kan dus zonder enig probleem spelen met welke kinderen dan ook. Uw zoontje zal geen voor CF specifieke bacteriën oprapen en mee naar huis brengen en er is dus géén risico voor uw dochtertje met CF.

Op uw tweede vraag kunnen we stellen dat de meeste kinderen met CF wel naar een kinderopvang kunnen gaan. Soms is het omwille van de infectieblootstelling voor sommige kinderen met CF (tijdelijk) niet aangewezen naar een kinderdagverblijf of opvang te gaan. Of uw dochtertje beter wel of niet naar een peuterspeelzaal/opvang gaat kunt u best overleggen met uw behandelende arts.

We willen graag een belangrijke opmerking maken met betrekking tot deze vraag: Extra zorg moeten worden besteed wanneer al een ander kind met CF de kleuterklas/opvang bezoekt waar een kind met CF naartoe wil. Kinderen uit dezelfde peuterspeelzaal kunnen op die leeftijd niet volledig worden gescheiden met als gevolg dat er een risico bestaat op uitwisseling van CF specifieke kiemen zoals Pseudomonas aeruginosa. Dit een belangrijke reden waarom 2 kinderen met CF in dezelfde kleuterklas niet wordt aangeraden.

Met vriendelijke groeten
Trudy Havermans
31.01.2011