Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Bronchitol

Vraag
Hallo,

Het nieuwe medicijn Bronchitol is nu reeds beschikbaar in Australië, en wordt verondersteld
binnenkort op de europese markten beschikbaar te zijn.

Is dit iets om naar uit te kijken voor alle CF patienten? Zal dit medicijn, specifiek voor CF ontwikkeld, effectief een vervanging zijn voor de klassieke slijmverdunners die nu via aerosol gebeuren?

hoe moeten we dit kaderen?

bedankt!
Antwoord
Beste,

Bronchitol is een nieuw medicijn dat via inhalatie (inademing) wordt toegediend. Het is beschikbaar als een droog poeder. Meerdere capsules moeten kort na mekaar ingeademd worden. Deze toediening gebeurt daarom iets sneller dan bij een klassieke natte verneveling.
Zoals u wellicht weet, zijn de slijmen bij patiënten met mucoviscidose taai en kunnen ze daardoor moeilijker opgehoest worden.
Bronchitol is een suiker mannitol die in tegenstellling met vele andere suikers zoals bv glucose niet door mensen wordt ‘verbruikt’ of ‘verteerd’. Wanneer mannitol poeder wordt ingeademd, wordt er er water aangetrokken naar de slijmlaag. De slijmen zullen hierdoor meer vloeibaar worden. Het wordt voor de patiënt zo gemakkelijker om de secreties op te hoesten.
Fase 3 studies hebben bij een grote groep mucopatiënten hebben aangetoond dat bronchitol de longfunctie verbetert en het aantal opstoten van infectie vermindert. De verbetering in longfunctie was gemiddeld 7% over verloop van een jaar. Ook bij patiënten die reeds Pulmozyme gebruikten, was er een verbetering van de longfunctie van gemiddeld 5%.
Alle medicijnen die via inademing genomen worden lokken bij sommige patiënten vernauwing van de luchtpijp uit. Dit komt dus ook voor bij mannitol. Bij het begin van een eventuele behandeling moet dus nagekeken worden of de patient het medicijn mannitol verdraagt. Wanneer een patient het medicijn verdraagt blijft dat meestal zo gedurende de ganse behandeling.
Het medicijn mannitol werd in Australie ontwikkeld en is daar inderdaad al beschikbaar op de markt. In Europa en in VS zijn onderhandelingen bezig met de verantwoordelijke autoriteiten (EMA en FDA) maar is nog geen goedkeuring voor gebruik toegekend.

Vriendelijke groeten,

Dr. Mieke Boon
Prof. K De Boeck
30.03.2011