Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

cf gerelateerde diabetes

Vraag
ik heb 3 vragen

hoe ontstaat cf gerelateerde diabetes? waar bestaat de bahandeling uit? en wanneer wordt er gestart met een behandeling.

mvg nederlandse vrouw
Antwoord
De pancreas heeft naast het produceren en het afscheiden van verteringsenzymen ook een tweede belangrijke functie; namelijk insuline aanmaken. Insuline is een hormoon dat belangrijk is voor de opname van suikers vanuit de bloedbaan in de lichaamsweefsels. Lichaamsweefsels hebben die suikers nodig om voldoende energie te kunnen produceren om het lichaam te laten functioneren. Suikers komen via de voeding in de bloedbaan, waarbij in normale omstandigheden automatisch een juiste hoeveelheid insuline wordt afgescheiden door de pancreas. Maar naarmate CF patiënten ouder worden zal de pancreas stilaan littekens vertonen. Hierdoor worden de cellen in de pancreas die insuline aanmaken deels vernietigd. Er wordt dus onvoldoende insuline geproduceerd en de insuline die wel nog geproduceerd wordt, wordt trager dan normaal vrij gezet in de bloedbaan. Dit vertraagt de opname van suikers in de lichaamsweefsels waardoor te veel suikers in de bloedbaan blijven.
Het risico op Cystic Fibrosis Related Diabetes (=CFRD) neemt toe vanaf de leeftijd van 12 jaar. In totaal krijgt ongeveer 1/3de van alle CF patiënten CFRD in zijn leven.
CFRD verschilt van de normale diabetes type I. Bij diabetes type type I wordt er namelijk geen eigen insuline meer geproduceerd, terwijl er bij CFRD wel nog een basishoeveelheid insuline geproduceerd wordt. Ook ontbreken meestal de klassieke symptomen van diabetes (veel plassen, veel drinken, ..) bij CF patiënten. Bij CFRD zijn er geen klachten of meer algemene problemen zoals vermoeidheid, achteruitgang in longcapaciteit en onverklaarbare gewichtsafname.
De diagnose wordt gesteld aan de hand van een suikertest, de OGTT (= Orale Glucose Tolerantie Test). De patiënt dient op een nuchtere maag een suikerdrankje te drinken. De suikerspiegel (= glycemie) wordt bepaald zowel nuchter als 2 uur na het drinken van de oplossing. Op basis hiervan wordt de diagnose gesteld.
Of er een behandeling gestart dient te worden is niet zwart-wit, omdat bij CFRD de patiënt zelf nog een hoeveelheid insuline aanmaakt. Het is sterk patiënt-afhankelijk en wordt geëvalueerd door de arts en het diabetesteam. De behandeling bestaat uit het toedienen van insuline via injecties. Afhankelijk van de ernst van CFRD wordt er door de arts gekozen voor één injectie met een langwerkende insuline of voor vier injecties met één langwerkende en drie kortwerkende insulines. De kortwerkende insulines worden steeds bij elke hoofdmaaltijd ingespoten.
De behandeling van CFRD heeft veel nut want een goede glycemie-regeling zorgt er voor dat de algemene toestand verbetert. Men zal zich beter voelen, meer energie hebben en een betere weerstand tegen infecties hebben.

Claes I.
28.06.2011