Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

onduidelijkheid inname pancreas enzym

Vraag
bij ons in nederland is er wat onduidelijkheid ontstaan over de inname van kreon. De ene arts zegt 1/2 uur voor het eten, de ander zegt 10 minuten en weer een ander zegt dit gewoon direct voor het eten in te laten nemen. misschien is het per persoon verschillend, maar hoe weet je wanneer je het moet innemen? wat zijn signalen om eerder of later in te nemen? of
is hier onderzoek naar gedaan?
kunt u ons hierover antwoorden?

mvg jolien
Antwoord
Beste Jolien,

Er is bij patiënten met cystische fibrose geen onderzoek verricht naar het moment van de inname van de pancreasenzymen. De enige studie die gekeken heeft naar het moment van inname van pancreasenzymen is verricht bij volwassenen met een exocriene pancreasinsufficiëntie ten gevolge van een chronische pancreasontsteking: groep A : 4 co met pancreasfermenten ® juist voor de maaltijd ; groep B: 4 co met pancreasfermenten ® net na de maaltijd ; groep C: 1 co met pancreasfermenten ® net voor de maaltijd – 2 ® co met pancreasfermenten tijdens de maaltijd – 1 co met pancreasfermenten ® net na de maaltijd. Deze studie toonde dat pancreasfermenten het meest efficiënt waren wanneer ze werden ingenomen tijdens de maaltijd of eventueel direct na de maaltijd (Dominguez-Munoz JE 2005). Ik zou je praktisch het volgende willen voorstellen: 1) als je voor een maaltijd meerdere capsules met pancreasfermenten ® neemt, kan je ze best verdelen over de maaltijd: een deel juist voor het eten, een deel tijdens het eten en een deel net na de laatste hap ; 2) als je voor een tussendoortje maar 1 co met pancreasfermenten ® gebruikt, neem je die best samen met het tussendoortje. Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je niet vergeet om voldoende co met pancreasfermenten ® in te nemen zowel voor de hoofdmaaltijden als voor de tussendoortjes waarbij de dosis voornamelijk bepaald wordt door de het vetgehalte van de maaltijd.

Met vriendelijke groet,

Dr Bruno Hauser en Karin Delanghe
Kinder-MDL arts en diëtiste
Mucoviscidosis Centrum UZ Brussel
09.08.2011