Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

te warm of te koud kleden

Vraag
mijn (actieve, met cf) zoontje zweet veel, hij is nu net anderhalf.
Ik twijfel over hoe ik hem moet kleden,omdat hij ook weer vatbaarder is. Kan ik zijn hemd uitlaten onder een shirt of belemmert dit teveel het zweet opname in het tshirt?
rare vraag misschien, durf hem ook niet aan zijn eigen arts te stellen, maar ik zit er wel mee.
ik wil niet dat hij een koudje loopt maar ook niet dat hij te warm of te koud gekleed is.
op welke manieren kun je kou vatten?

gegroet
Antwoord
Bedankt voor het stellen van deze vraag, die trouwens helemaal niet raar is. Het is een vraag die veel ouders zich stellen en waarop geen eenduidig antwoord kan worden gegeven. Het ene kind heeft het al sneller warm dan het andere. Het is vooral belangrijk je eigen kind te observeren.
Als je kind zweet (best te voelen thv rug of nek) dan is het te warm gekleed. Zelfs al is het koud buiten, als je kind zweet heeft het het te warm. Dat is vooral onaangenaam voor het kind. Je dient dan echt iets uit te laten (bvb een onderhemdje bij warm weer). Vergeet trouwens niet dat in geval van CF overmatig zweten gepaard gaat met extra zoutverlies. Dit kan het best worden gecompenseerd door extra zout toe te voegen via voeding of capsules.
Of je kind het te koud heeft is vaak moeilijker na te gaan. Je dient dit door je ervaring en wat je op dat moment zelf draagt het best in te schatten.

Er bestaat veel verwarring tussen kou hebben en een verkoudheid oplopen. In de regel is een verkoudheid het gevolg van een infectie (dikwijls viraal). Infecties worden meestal overgedragen van mens op mens via handcontact of druppelinfectie. Dit kan het best vermeden worden door een goede handhygiëne te handhaven en niet te nauw in contact te komen met zieke mensen. Een afstand van 1 meter wordt als‘veilige’ afstand beschouwd. Of het hebben van kou ook effectief een infectie kan veroorzaken is voor zover ik weet nooit wetenschappelijk aangetoond geweest. Wat wel geweten is dat het inademen van zeer koude lucht (-15 °C) ademhalingsklachten kan opwekken zoals gezien wordt bij astma. Dit heeft natuurlijk niets te maken met de manier waarop je je kind kleedt en is eigenlijk geen echt antwoord op jouw specifieke vraag.

Mijn advies op jouw praktische vraag is dus vooral erop te letten dat je zoontje niet te hard zweet. De kans is meestal zeer klein dat een ouder van een kind met CF zijn kind te koud aankleedt. Hopelijk heb je hiermee een voldoende antwoord op je vraag gekregen.


Vriendelijke groeten,

Dr E. De Wachter
09.08.2011