Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Diarree/verstopping bij CF?

Vraag
Ik heb een vraag over CF.
Namelijk, ik ben gediagnosticeerd met astma (vanaf een jaar of 5) en ik heb ook altijd al problemen met mijn darmen gehad (de ene keer verstopping, de andere keer juist veel diarree). Ik snap dat u geen antwoord kunt geven op de vraag of ik mogelijk een zeer milde vorm van CF zou kunnen hebben.
Maar wat ik wel graag wilde vragen is of mensen met CF juist diarree/verstopping, dan wel beide klachten hebben?

Bij voorbaat dank.
Antwoord
U vraagt of mensen met CF diarree of verstopping of beide klachten kunnen hebben.

Wel, inderdaad, beiden komen voor.
Meest typisch is vetdiarree, vooral zolang patiënten nog niet behandeld worden. Ze hebben immers een slechte vertering omdat de fermenten uit de pancreas, die onder andere vet moeten verteren, niet in de darmen terecht komen (lees meer in de vragen over pancreasfermenten) . Wanneer ze behandeld worden, zal deze vetdiarree sterk verminderen.

Maar inderdaad is er niet alleen diarree, er komt ook verstopping voor, op verschillende tijdstippen in het leven zelfs. Soms komt verstopping al voor in de moederschoot of bij de geboorte. Dat heet dan meconium ileus. En wanneer de verstopte darm niet kan ‘uitgespoeld worden’, is een dringende heelkundige ingreep noodzakelijk. Ook later in het leven kunnen deze episodes van verstopping voorkomen. (meconium ileus-equivalent of DIOS genoemd) Hier bestaat de behandeling uit darmspoelingen om de verstopping op te heffen. Zelden is een heelkundige ingreep mogelijk.

Toch zijn deze beelden van verstopping en vet diarree meestal heel goed te onderscheiden van de darmklachten bij mensen met ‘erg gevoelige darmen’ die ook afwisselend verstopping en dan weer erg losse stoelgang hebben. Natuurlijk kan, indien er twijfel is, de ziekte CF uitgesloten worden door middel van een zweettest. Praat erover met uw dokter.

Vriendelijke groeten,

Prof.dr. K. De Boeck
09.08.2011