Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Positieve invloed van de zee op longaantasting bij CF

Vraag
Beste,

mijn vraag is tweeledig:
- kan de kwaliteit en samenstelling van de lucht in de omgeving van de Noordzee zorgen voor een vermindering van de longklachten bij CF?
- kan er een positieve invloed zijn van de samenstelling van de lucht aan de Noordzee (zout - jodium) op de voortschrijdende longaantasting bij CF patienten?
Ik realiseer mij dat er vermoedelijk geen resultaten van wetenschappelijke studies uw antwoord kunnen ondersteunen. Hartelijk dank!
Antwoord
Geachte,

Bedankt voor de boeiende vraag. Zoals u het zelf aanhaalt, is het aantal wetenschappelijke studies niet zo groot om het antwoord op deze vraag te staven.

De graad van longaantasting bij patiënten met CF is het resultaat van ingewikkelde interacties tussen genetische factoren en omgevingsfactoren.

Voorbeelden van omgevingsfactoren die de evolutie van de longziekte beïnvloeden zijn de socio-economische status, de ingestelde behandeling, het optreden van chronische infectie met Pseudomonas aeruginosa, het al dan niet trouw opvolgen van de behandeling, de leeftijd bij diagnose van CF enz.. De rol van luchtvervuiling is ook bestudeerd. Zo is het geweten dat blootstelling aan sigarettenrook luchtwegsymptomen en een snellere achteruitgang van de longfunctie veroorzaakt. Patiënten die leven in gebieden met meer luchtvervuiling hebben een hoger risico op exacerbaties (toename van luchtwegklachten), met achteruitgang van de longfunctie als gevolg. Er is meer luchtvervuiling in dichtbevolkte, industriële gebieden. Wetenschappelijke bewijzen dat de lucht aan de zee ‘gezonder’ is dan elders zijn er niet.

De kwaliteit van de lucht heeft dus maar een klein aandeel in de evolutie van de longziekte bij patiënten met CF. Maar de meeste mensen –ook mensen met CF- vertoeven graag aan zee: het is er mooi, men is er actief bezig, men heeft meer tijd. Ook dat kan een positieve invloed hebben op het verloop van CF of muco.

Voor wie nog meer info wil over het relatief aandeel van genetische factoren en omgevingsfactoren nog dit toemaatje: de grote variabiliteit in ernst van longaantasting tussen patiënten met exact dezelfde CFTR mutatie wordt voor de helft toegeschreven aan andere genetische factoren (met noemt dat ‘modifyer genen’) en voor de helft aan omgevingsfactoren (Colacco, J Pediatr 2010;157:802-7). Van die omgevingsfactoren maakt de luchtkwaliteit natuurlijk maar een klein deel uit.

Met vriendelijke groet

F Vermeulen, K De Boeck
18.08.2011