Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Open haard

Vraag
Beste,

Is een open haard, met hout gestookt, af te raden in de leefruimte van CF patiënten?
Ons zoontje is ongeveer 2 jaar en heeft een ernstige vorm van CF.
Hartelijk dank

een bezorgde ouder
Antwoord
Hartelijk dank voor deze boeiende vraag.

Er zijn eigenlijk geen specifieke studies gebeurd omtrent mogelijk nadelig effect van gebruik van open haard bij patiënten met mucoviscidose. Wel blijkt uit studies van patiënten met astma dat houtvuren een (beperkt) nadelig effect hebben op de luchtwegsymptomen en de evolutie van longfunctie. Meestal betreft het echter epidemiologisch onderzoek in relatief arme regio’s waar hout stoken gebruikt wordt als kookfornuis. Het betreft dan hout opbranden in een houtstoof of een open vuur. In veel van die studies is het ook moeilijk om de invloed van houtvuur te onderscheiden van andere luchtpolutie zoals sigarettenrook en industriële vervuiling. Dit type van blootstelling aan houtvuur staat waarschijnlijk relatief ver van het occasioneel hout stoken in een open haard. Want in Europa kunnen -zowel energetisch als naar luchtvervuiling toe -nieuwere systemen gebruikt worden zoals inbouwcassettes.

We begrijpen dat we geen volledig antwoord op uw vraag kunnen geven en zouden daarom willen besluiten dat blootstelling aan rook van houtverbranding zeker respiratoire symptomen kan veroorzaken of verergeren. Wanneer het echter blootstelling aan een goed trekkende open haard of een open haard cassette betreft, is dit effect vermoedelijk zeer beperkt.

Met vriendelijke groeten,

Prof.dr. K. De Boeck
02.12.2011