Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Keel en neus amandelen

Vraag
Is het voor een peuter met muco verstandig om keel,
En neus amandelen te laten verwijderen? De enige "overlast"
Zijn een hoorbare ademhaling gedurende de hele dag(via neus)
En nachtelijk snurken. Ik begreep dat amandelen ook nuttig zijm voor voorkomen van bacterien.
Is het bij kinderen met cf over het algemeen juist wel of juist niet verstandig om deze te verwijderen?
Mvg papa
Antwoord
Geachte,

Bedankt voor uw vraag. Kinderen die mucoviscidose ( CF) hebben, kunnen ook dezelfde gezondheidsproblemen vertonen als de kinderen die geen CF hebben.

Adenoïden, ook vaak neusamandelen genoemd, bevinden zich achteraan in de neusholte, boven het zacht verhemelte. Ze bestaan uit lymfeklierweefsel. Het volume ervan kan toenemen, meestal als gevolg van herhaalde infecties. De adenoïden kunnen zo groot worden, dat er bijna geen lucht meer door de neus kan. De kinderen ademen dan altijd door de mond, snurken ’s nachts, slapen slecht, hebben verkoudheden die weken aanslepen. Door blijvende mondademhaling kan de tongplaatsing verkeerd zijn, met vervorming van het gebit als gevolg. De buis van Eustachius, de verbinding tussen neusholte en middenoor, werkt als gevolgd van deze neusverstopping minder efficiënt. Herhaalde oorontstekingen kunnen voorkomen, of vochtophoping achter de trommelvliezen met verminderd gehoor. Al deze problemen worden vooral gezien bij kleuters, en een spontane verbetering is te verwachten met ouder worden. Indien uitgesproken en aanslepende (maandenlange) klachten, kan het wegnemen van de adenoïden een oplossing zijn. Er is geen aanwijzing dat deze ingreep enige invloed heeft op de afweer van kinderen. Complicaties bij gezonde kinderen zijn zeldzaam. De ingreep gebeurt onder algemene anesthesie, is matig pijnlijk. Een milde bloeding kan na de ingreep optreden, maar is meestal beperkt.

Tonsillen of keelamandelen zijn ook lymfeklierweefsel, en zijn gelegen aan de zijkanten van de doorgang tussen mond- en keelholte. Bij sommige kinderen zijn deze chronisch ontstoken. Symptomen hiervan zijn herhaalde episodes van keelontsteking met erge keelpijn en koorts, verminderde eetlust, alsook slecht ruikende adem. De keelamandelen kunnen zo groot worden dat ze de last veroorzaken : moeilijk slikken en vernauwing van de luchtweg met snurken en onrustige slaap. De keelamandelen kunnen heelkundig verwijderd worden indien de bovenvermelde klachten aanslepende en ernstig ijn. Deze ingreep is wat pijnlijker dan het wegnemen van de neusamandelen, en heeft als risico een post-operatieve bloeding in zeldzame gevallen.

Er is geen aanwijzing dat patiënten met CF meer baat hebben bij het wegnemen van keel- of neusamandelen dan de andere kinderen. Of een ingreep nodig is, hangt dus af van de ernst, frequentie en duur van de klachten. Bij patiënten die weinig uitgesproken klachten hebben kan logischerwijze weinig verbetering verwacht worden na de ingreep. Patiënten met CF hebben vaak chronische sinusitis, en kunnen neuspoliepen ontwikkelen, die ook herhaalde of aanslepende neusverstopping, neusloop en slechte adem kunnen veroorzaken. De arts moet zorgvuldig onderzoeken wat de juiste oorzaak van de klachten is. Beeldvorming zoals een CT scan van de sinus- en neusholte, of een endoscopisch onderzoek van de neusholte (met een dunne optische fiber de neusholte visueel inspecteren) kan hierbij helpen. Het advies van een neus- keel- en oorarts die ervaring heeft met de opvolging en behandeling van patiënten met CF heeft een grote meerwaarde.

Voor bovenvermelde ingrepen is een algemene narcose nodig. Voor patiënten met CF wordt dit best gepland op een moment waarop de longinfectie goed onder controle is, en onder dekking met antibiotica. Extra aandacht voor plichtbewust uitvoeren van de kinesitherapie voor en na de ingreep is aangewezen.

Kort samengevat :
Bij patiënten met CF moeten de neus- en mondamandelen niet vaker verwijderd worden dan bij de andere kinderen. Enkel indien er ernstige, aanslepende klachten zijn, en na uitsluiten van typische complicaties van mucoviscidose als oorzaak voor deze klachten (door een ervaren team), zal een ingreep gepland worden. Gezien anesthesie nodig is, worden best antibiotica voorgeschreven om toename van longinfectie na de operatie te voorkomen.

Met vriendelijke groeten,
Dr. F. Vermeulen
06.12.2011