Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Blauwe tong

Vraag
Is het regelmatig krijgen van een blauwgekleurde tong iets om brzorgd over te zijn? Is dat dan een teken van zuurstof tekort(dit is het enige symptoom) Kan dit dan ook bij jonge kinderen optreden?. Hoort dit bij cf?
Antwoord
Beste vraagsteller,
Bij kinderen en volwassenen met zuurstoftekort (lage zuurstofsaturaties in het bloed) ziet men een blauwachtige verkleuring optreden ter hoogte van lippen, tong, mondslijmvliezen en vingers. Er is geen heel strikt verband tussen de gemeten zuurstofsaturatie en het klinisch blauw zien. Dit hangt oa af van het rode bloedcelgehalte in het bloed . Veelal is deze blauwe kleur, zeker voor leken, pas duidelijk indien er sprake is van ernstig zuurstoftekort. Ook is in dat geval niet alleen de tong blauw, maar ook de lippen en de vingeruiteinden zoals het nagelbed. Bij mucoviscidose zien we ernstig zuurstoftekort alleen bij ernstige infecties of bij vergevorderde ziekte en complicaties zoals klaplong. In dat geval is er ook versneld en bemoeilijkte ademhaling. Vermoedelijk is het optreden van de blauw verkleurde tong zonder andere klachten toch van een andere oorzaak. Wij raden u aan dit verder te bespreken met uw behandelende arts.

Met vriendelijke groeten,

Prof. dr. M. Proesmans
02.12.2011