Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Mri,ct

Vraag
Waarom krijgen mensen met cf een ct/mri scan? Wat zijn de voor en vooral wat zijn de nadelen hiervab. Mn mbt kinderen.

Mvg
Antwoord
Beste Ecorn gebruiker,

Dank u voor deze interessante vraag.
Bij mucoviscidose (CF) is het belangrijk de ernst en het verloop van longinfectie nauwkeurig op te volgen en waar nodig de behandeling bij te stellen. Deze opvolging kan op basis van klachten (hoest, sputum etc) en op basis van longfunctie (spirometrie). Wanneer infectie toeneemt zal de snelheid van uitademen afnemen en dit wordt gemeten bij de longfunctie.
Longfunctie kan echter maar eenvoudig en betrouwbaar worden uitgevoerd vanaf 6 jaar. Bovenden kan bij jonge kinderen met CF dankzij de huidige behandelingsmogelijkheden de longfunctie lange tijd stabiel en zelfs normaal blijven. Men zoekt dan ook al geruime tijd naar meer nauwkeurige meetinstrumenten om de staat van de longen op te volgen. Dit is niet alleen belangrijk in de dagelijkse medische praktijk maar ook voor studies waarbij het effect van een medicijn op het longverloop wordt bestudeerd.
Beeldvorming of foto’s van de longen zijn hierbij een nuttig instrument. Terwijl een gewone longfoto vooral belangrijke zones van infectie kan aantonen is een zogenoemde CT van de long een heel nauwkeurige beeldvorming waarbij de longen als het ware in schijfjes kunnen worden bekeken. Ondertussen is dit instrument goed bestudeerd binnen longziekten en weet men dat dit nauwkeurig is en aanvullende informatie geeft naast longfunctie onderzoek. Zo kan bij een kind met CF de longfunctie perfect stabiel zijn over 2 jaar met toch nieuwe zones van infectie op de CT.
Het nadeel van de CT is de kost en de stralingsdosis. Ook al kan de stralingsdosis met nieuwere technieken al sterk geminderd worden, toch laat het gebruik van RX stralen niet toe deze meting even frequent uit te voeren als bv een longfunctie. Een MRI scan is een scan op basis van een magnetische veld en maakt geen gebruik van RX stralen. Deze techniek is ideaal om bv de hersenen in beeld te brengen maar de longen worden veel minder mooi in beeld gebracht omdat ze luchthoudend zijn. Toch wordt ook bij CF bestudeerd of MRI de CT niet kan vervangen om de ernst van de longinfectie te meten en op te volgen. Vooral in Duitsland is hier ervaring mee. Het nadeel van de MRI is dan weer de kost van het toestel en het veel minder beschikbaar zijn van dit onderzoek (met wachtlijsten als gevolg). Ook moet je voor de MRI in een gesloten tunnel en maakt het toestel veel lawaai. Voor het onderzoek moet je ook 20 minuten kunnen stil liggen. Dit alles maakt dat jonge kinderen een slaapmiddel of zelfs algemene narcose nodig hebben voor de uitvoering hiervan. Voor de CT lukt dit meestal zonder slaapmiddel vanaf een jaar of 3 bij kinderen die niet te angstig zijn. In sommige centra wordt gebruik gemaakt van CT met ademhalingscontrole. In dat geval wordt het kind ook in slaap gebracht en beademd.
Hopelijk is dit een voldoende antwoord op je vraag.

Met vriendelijke groeten
Professor Dr. M. Proesmans

06.12.2011