Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

ADHD

Vraag
Gaan medicatie voor de CF samen met het medicijn Ritolin
Antwoord
Dank voor uw vraag.

Inderdaad kunnen medicijnen mekaar beïnvloeden. Vermits patiënten met CF vaak al veel medicijnen gebruiken, moet men bij een extra medicijn altijd het volgende nakijken:
• Is de toevoeging van het ‘extra’ medicijn veilig voor deze patiënt
• Zijn er interacties met de reeds voorgeschreven medicijnen
• Is een aanpassing van de dosering van de medicijnen nodig.

Ritaline (methylfenidaat) is een medicijn waarvan we weten dat het met verschillende medicaties interacties vertoont. Hiermee bedoelen we dat de omzetting van één medicijn wordt beïnvloed door de aanwezigheid van een ander medicijn. Deze invloed zien we bijvoorbeeld in de lever of bij uitscheiding via de nieren.

In de lijst van medicijnen waarbij zo’n interactie met Ritaline kan voorkomen, staat geen medicijn dat vaak gebruikt wordt in de behandeling van patiënten met CF. In deze lijst staat echter wel een ‘interactie’ beschreven met linezolid, een antibioticum dat soms gebruikt wordt om infectie met specifieke bacteriën te behandelen, bijvoorbeeld MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus aureus).
Wanneer linezolid en Ritaline gelijktijdig ingenomen worden, is er een groter risico op het ‘serotoninerg syndroom’. Bij dit syndroom wordt de patiënt verward, begint fel te zweten, krijgt hoge koorts en heeft last van bibberen en gespannen spieren. Er is extra aandacht nodig voor deze symptomen indien de patiënt beide medicijnen gelijktijdig inneemt.

Een ander probleem betreft de combinatie van Ritaline en gassen die gebruikt worden om een patiënt in slaap te brengen. De gassen die hierbij gebruikt worden maken een patiënt namelijk extra gevoelig voor de bestaande bij-effecten van methylfenidaat, zoals bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk. Voorzichtigheid is dus geboden bij een algemene verdoving. Meestal wordt aangeraden om de medicatie op de dag van de operatie/verdoving niet in te nemen.

Tot slot willen we melden dat methylfenidaat een invloed kan hebben op de eetlust en daarmee op de groei. Aangezien de groei en gewichtsevolutie voor patiënten met CF vaak een extra aandachtspunt is, willen we benadrukken dat extra aandacht nodig is voor gewicht en lengte als een patiënt Ritaline nodig heeft.

Wij adviseren dat een patiënt alle medicijnen die hij inneemt benoemt bij het bezoek aan de dokter. De dokter zal altijd moeten nagaan of er specifieke problemen kunnen optreden indien nieuwe medicatie wordt gestart.
We hopen dat we met deze informatie aan uw vraag tegemoet komen.


T Van Ackere, K De Boeck
15.12.2011