Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Pseudo Monas

Vraag
Wat zijn de gevolgen
Antwoord
Beste

Hartelijk dank voor uw vraag.

Patiënten met mucoviscidose, maar ook kinderen met een afweerstoornis, zijn vatbaarder voor de kiem Pseudomonas aeruginosa. Waarom CF patiënten zo vatbaar zijn is nog steeds niet helemaal begrepen. Evenmin is goed gekend waarom sommige patiënten al vroeg met deze kiem besmet raken en sommige pas veel later. We weten echter dat deze infecties eigen zijn aan de ziekte, en dat bijna elk kind/volwassene vroeg of laat gekoloniseerd raakt met Pseudomonas. Jaarlijk zullen ongeveer 20% van de patiënten een nieuwe Pseudomonas oplopen en de kans op chronische infectie neemt toe met de leeftijd. Op volwassen leeftijd zijn 80% van de patiënten geïnfecteerd.

Meestal worden Pseudomonasinfecties opgelopen vanuit de omgeving. Pseudomonas is een bacterie die overal in de omgeving voorkomt, vooral in warm en stilstaand water, maar ook op groenten en fruit, bijvoorbeeld op tomaten. Contact met Pseudomonas is daardoor onvermijdelijk.
Besmetting met Pseudomas door kiemoverdracht tussen patiënten onderling kan ook voorkomen al is dit geen frequente besmettingsbron. Dit is de reden waarom in CF-centra specifieke hygiënemaatregelen worden genomen door patiëntengroepen van elkaar te scheiden. Een strikte en goede handhygiëne zowel in het ziekenhuis als ook daarbuiten heeft zeker zijn nut bewezen. Deze maatregelen zijn haalbaar in de praktijk en worden dan ook op grote schaal toegepast.

Bij een longinfectie met deze kiem is de kans op een blijvende (chronische) infectie reëel . Er dient bij infectie met Pseudomonas dus een onderscheid gemaakt te worden tussen een eerste infectie, een nieuwe infectie of een chronische infectie met Pseudomonas (dwz meer dan de helft van de onderzochte sputumstalen over 1 jaar positief).

Verschillende studies hebben aangetoond dat chronische infectie met Pseudomonas ledit tot een snellere achteruitgang van de longfunctie en hogere nood aan therapie .
Bij een eerste infectie zal men steeds behandelen met als doel de kiem uit te roeien vooreen zekere tijd en zo chronische infectie te vermijden. Verschillende behandelingsschema’s kunnen hiervoor worden gebruikt (antibiotica IV, oraal of via aerosol).
Wanneer chronische infectie zich heeft ingesteld zal vaak een onderhoudsbehandeling ingesteld worden met een dagelijkse inhalatie van antibiotica (Colimycine, Tobramycine) om zo de ernst van de infectie te temperen.

We hopen dat dit antwoord wat meer duidelijkheid schept over uw vraag.
27.01.2012