Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

waarde zweettest

Vraag
Mijn kleinzoon 4 heeft vanaf zijn geboorte veel problemen met darmen en luchtwegen.
Hij heeft een zweettest ondergaan en de waarde was 45.
Daarna is er geen verder onderzoek gedaan omdat hij een periode van 2 maanden weer weinig klachten had.
Nu is hij echter al weer maanden benauwd en heeft last van zijn buik.
Is het gezien de waarde 45 toch verstandig om meer onderzoek te laten plaatsvinden?

Met vriendelijke groet
Trudie
Antwoord
Zoals uw weet kunnen we via ECORN geen persoonlijk advies geven maar wel een algemeen antwoord op een vraag.
De afkapwaarden voor een normale of abnormale zweettest hangen af welk type test wordt gebruikt. Bij een zo genoemde ‘conductiviteits techniek’ is dit anders dan voor een klassieke zweettest volgens ‘Gibson en Cook’. Daarnaast is het onduidelijk of u het heeft over de waarden voor Chloor of Natrium. Ook heel belangrijk is dat de test wordt uitgevoerd door een persoon met voldoende ervaring en dat voldoende zweet wordt bekomen. Of het resultaat dat u aangeeft al dan niet normaal/betrouwbaar is hangt van al deze factoren af. Als er klachten blijven bestaat suggestief voor CF kan het aangewezen zijn een zweettest te herhalen. Indien er ongerustheid blijft bestaan bespreekt u dat best met de behandelende arts.
Een dergelijke test moet worden uitgevoerd in een ervaren CF centrum. Alleen de zweettest methode door pilocarpine iontoforese is betrouwbaar en de gouden standaard, niet de vaak gebruikte conductantiemeting.
In het geval van uw kleinzoon raden wij aan dat de ouders de situatie bespreken met de dokter.
Hopelijk komt u met dit antwoord al wat verder.
Prof. M. Proesmans
06.02.2012