Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

altijd maar slijm

Vraag
Goedemiddag,mijn zoontje is met 25 weken zwangerschap geboren,is nu een kleuter maar is al die 4 jaar al aan het tobben met zijn luchtwegen.heeft al een longontsteking gehad,opgenomen met het rs virus toen hij al 2 jaar was.Heel veel luchtweginfecties,kinkhoest.Nu tobt hij al vanaf vorig jaar april met hoesten hoesten en nog eens hoesten.heeft al Qvar en salbutamol pufjes maar sinds vorige week hoest hij ineens weer veel meer .De dokter hoorde onder bij zijn longen een piepende ademhaling dus heeft hem een kuur gegeven.Hij reageert er wel gelijk op maar af en toe stikt hij bijna van het taaie slijm.Hij is klein maar komt ook door zijn vroeggeboorte.ZIjn gewicht is goed en kan niks geks ontdekken aan zijn ontlasting.Kan het toch een vorm van Taaislijm ziekte zijn?Zit er toch aan te denken om dat eens aan te kaarten bij de kinderarts ! alvast bedankt voor het beantwoorden
vriendelijke groeten van een bezorgde mama
Antwoord
Geachte mevrouw,

Zoals u zelf vermeldt, kan u uw zorgen ‘of uw kind eventueel zou lijden aan de taaie slijmziekte’ zeker bespreken met uw kinderarts. Hij is het best geplaatst om na te gaan of er reden is om aan deze ziekte te denken. Deze ziekte is ook gemakkelijk uit te sluiten mits uitvoeren van een zweettest.
Heel wat vroeg geboren kinderen zullen in hun kleuter jaren luchtwegproblemen doormaken die erg gelijken op astma. Ook bij astma hoort het feit dat er niet alleen kortademigheid, piepende ademhaling is, maar ook meer aanmaken van slijmen. Het hoeft dus echt niet om taaie slijmziekte te gaan. Maar indien er twijfel is kan een zweettest duidelijkheid brengen. Uw kinderarts is best geplaatst om over het al dan niet uitvoeren van deze test te beslissen.

Prof. K. De Boeck
13.04.2012