Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

MUCO PATIENTJE

Vraag
BESTE NU DE MISTABRON UIT DE HANDEL IS,
HEB IK BANG DAT MEN DOCHTERTJE ACHTERUIT GAAT MET HYPERTOON ZOUT,
WAT IS NU HET BESTE TE GEBRUIKEN VIA DE GENEESKUNDE VOOR DE TAAIE SLIJMZIEKTE AUB,
MEN DOCHTERTJE IS 6 JAAR
ALVAST VRIENDELIJK BEDANKT
Antwoord
Geachte ouder,

We begrijpen uw bezorgdheid. Wanneer een medicijn dat lange tijd wordt gebruikt plots niet meer in de handel is geeft dat stress en zorg voor de ouders. Het medicijn dat u vermeldt Mesna is uit de handel genomen omdat er weinig wetenschappelijke gegevens zijn die bewijzen dat het medicijn de ziekte mucoviscidose inderdaad verbetert.
Er zijn gelukkig meerdere opties ter vervanging van mesna en we stellen voor dat u met uw dokter bespreekt wat voor uw kind de beste optie is. Erg gelijkend op Mesna is acetylcysteine. Ook dit medicijn is weinig bestudeerd bij CF maar sommige patiënten lijken er wel een verbetering mee te voelen. Heel goed bestudeerd is rhDNase en vanaf de leeftijd van 6 jaar kan dit zeker gebruikt worden. Matig bestudeerd is hypertoon zout. Hierbij probeert men de luchtweg beter te hydrateren en zo het taaie slijm meer oplosbaar te maken. Sommige patiënten reageren echter met vernauwing van de luchtweg op dit prikkelend product en daarom wordt aangeraden om op voorhand een bronchodilatator in te nemen. Binnenkort zal ook mannitol, een suiker die als droog poeder geïnhaleerd wordt, beschikbaar zijn. Ook dit product trekt water aan zodat de slijmen minder taai worden en makkerlijker worden geëvacueerd.

Prof. K. De Boeck
13.04.2012