Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

zandbak

Vraag
is een zandbak extra gevaarlijk voor een kind met cf?
Antwoord
Beste,
Een zandbak is niet gevaarlijker voor een kind met CF dan voor een kind zonder CF.
Specifieke hygiënemaatregelen zijn nodig om longinfectie en vooral kruisinfectie tussen patiënten te vermijden bij mensen met mucoviscidose.
Hiervoor is er vooral aandacht naar de bacterie Pseudomonas. Die bacterie leeft in vochtige warme plaatsen. Daarom moet men ervoor zorgen dat het zand droog blijft. Een zandbak in de vorm van een plastiek container heeft dus best een grote opening onderaan. Indien het een grote zandbak is zonder folie of plastiek onderaan zal het water spontaan draineren. Onder die omstandigheden is een zandbak bij uitstek droog en er is dus geen gevaar.
We willen erop wijzen dat een zandbak in een tuin bij voorkeur afgedekt wordt wanneer er niet in gespeeld wordt. Katten gaan er anders gemakkelijk stoelgang maken en de stoelgang van katten is vaak besmet met Toxoplasma. Deze kiem kan een ziekte veroorzaken die niet specifiek is voor patiënten met mucoviscidose. De zandbak afdekken is dus een algemeen geldende preventiemaatregel.

Met vriendelijke groeten

prof. dr. K. De Boeck
24.05.2012
Het antwoord is opgemaakt door: Prof Kris De Boeck