Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

longkruid

Vraag
Is het zo dat longkruid of heemst op een of andere manier verlichting kan geven bij taaislijm, ingeval van cf?
Antwoord
Beste,

Longkruid of Pulmonaria wordt sinds lang gebruikt bij de behandeling van hoest, slijmen en bronchitis. De botanische naam van longkruid is afgeleid van het Latijnse pulmo (long). Vroeger meende men dat de tekening op de bladeren van het gevlekt longkruid op (zieke) menselijke longen leek. Volgens de zogenaamde signatuurleer werd de plant daarom als geneesmiddel bij longaandoeningen beschouwd. Dit is echter een oude volkswijsheid die nooit objectief aangetoond werd.
In de praktijk wordt longkruid nog steeds in combinatie met andere kruidenmengsels verwerkt ter behandeling van hoest, chronische bronchitis en astma. Extracten van heemst of Althaea officinalis worden eveneens sinds lang gebruikt tegen hoest en slijmen. De klassieke geneeskunde heeft echter onvoldoende aanwijzingen dat deze op kruiden gebaseerde middelen effect hebben bij de behandeling van hoest, astma, chronische bronchitis of CF.
Van enkele kruiden en/of voedselbestanddelen is aangetoond dat ze een effect hebben op het CFTR kanaal, het zoutkanaal waarvan de functie verstoord is bij CF of andere onderdelen van CF therapie. Curcuma behoort tot de gemberfamilie en heeft in hoge dosis in CF cellijnen enige invloed op toch tevoorschijn komen van het CFTR kanaal. Een ander voorbeeld is look dat in een laboschaal een negatieve invloed heeft op de groei van Pseudomonas. Spijtig genoeg vertalen die bevindingen zich vaak niet in een bruikbaar medicijn. Meestal is het zo dat om een gunstig effect van deze middelen te bekomen ’een extreem hoge dosis nodig is, met belangrijke nevenwerkingen als gevolg. We raden u dus zeker aan niet op eigen initiatief deze middelen te gebruiken! Contacteer altijd eerst uw arts.
Belangrijk is te weten dat sommige van deze kruidenproducten potentieel schadelijk zijn. Kruidenmiddelen worden niet onderworpen aan de strenge controles die voor geneesmiddelen toegepast worden. Hierdoor zijn nevenwerkingen, allergieën of interacties met andere medicijnen niet goed gekend. De uitdrukking ‘Baadt het niet, dan schaadt het niet’, is bij deze middelen zeker niet van toepassing. We benadrukken dan ook voorzichtigheid bij het gebruik van dergelijke kruidenmiddelen.
Met vriendelijke groeten,
Dr. Mieke Boon
26.06.2012