Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

bezorgde moeder

Vraag
Beste lezer,

Mijn zoontje van 5 heeft al ruim 30 antibiotica kuren gehad in z'n korte leven vanwege terugkerende luchtweginfecties! Zowel BLI als LLI! Nu heeft hij laatst een zweettest gehad, uitslag was 45, moest dus herhaald worden, de uitslag van de tweede zweettest was 32! De ondergrens ligt op 30! Toch zei de behandelend kinderarts dat dit goed was, maar waren stellen ze dan die grens op 30? Hij heeft dus al twee keer een 'borderline' uitslag! Ook gebruikt hij forlax 10 tot 20 mg per dag omdat hij anders niet naar toilet kan! Ik ben niet echt gerustgesteld maar misschien kan iemand mij hier dat wel doen! Hij hoest de longen uit z'n lijf en is om de +/- 6 wkn ziek!!! Wie kan mijn zorg wegnemen of heeft een goed advies voor mij?
Antwoord
Zoals uw weet kunnen we via ECORN geen persoonlijk advies geven maar wel een algemeen antwoord op een vraag.
De afkapwaarden voor een normale of abnormale zweettest hangen af welk type test wordt gebruikt. Bij een zo genoemde ‘conductiviteits techniek’ is dit anders dan voor een klassieke zweettest volgens ‘Gibson en Cook’. Daarnaast is het onduidelijk of u het heeft over de waarden voor Chloor of Natrium. Ook heel belangrijk is dat de test wordt uitgevoerd door een persoon met voldoende ervaring en dat voldoende zweet wordt bekomen. Of het resultaat dat u aangeeft al dan niet normaal/betrouwbaar is hangt van al deze factoren af.

Natuurlijk zijn er heel wat verschillende ziekten die hoesten uitlokken; CF is er maar één van. Als een kind klachten heeft die kunnen wijzen op CF en de zweettest geeft geen duidelijk antwoord dan kunnen bijkomende testen uitgevoerd worden om de diagnose CF al dan niet met zekerheid uit te sluiten: de functie van het CFTR eiwit nagaan (in het darmslijmvlies na kleine biopsie van het rectum: deze test heet ICM = intestinal current measurement; of in het neusslijmvlies: deze test heet NPD= nasal potential difference) of mutaties in het CFTR gen opsporen via genetisch onderzoek. Bespreek dus met uw behandelende arts wat de oorzaak van problemen is bij uw kind en of er reden is om bijkomende tests uit te voeren.
Hopelijk komt u met dit antwoord al wat verder. Met vriendelijke groeten
Prof. K De Boeck
02.07.2012
03.07.2012