Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Anaerobe bacterien

Vraag
Wat is er bekend over anaerobe bacterien bij CF ?
Antwoord
Beste,

Hartelijk dank voor deze interessante vraag.
Anaerobe bacteriën zijn bacteriën die voor hun overleving het liefst vertoeven in een zuurstofarme omgeving, dit in tegenstelling tot de meeste andere bacteriën, die zuurstof nodig hebben om te kunnen overleven.
Enkele voorbeelden van obligaat anaerobe bacteriën zijn Prevotella, Veillonella, Bacteroides, Streptococcus milleri. Ook Pseudomonas kan zich aanpassen om in zuurstofarme omgeving te groeien onder vorm van biofilms (lees: bedekt met een slijmlaag).
Het kweken van anaerobe bacteriën vergt gespecialiseerde technieken. Er moet dus specifiek gevraagd worden naar anaerobe bacteriën om ze te kunnen detecteren in een sputum of ander staal. Hierdoor wordt de aanwezigheid van deze bacteriën vaak onderschat.
Bij patiënten met CF is de slijmlaag zeer taai en dik, en door aanwezigheid van bacteriën en ontstekingscellen is binnenin de slimlaag nog slechts weinig zuurstof beschikbaar. Op die plaats zullen anaerobe bacteriën zich graag nestelen. Het is dan ook niet te verwonderen dat anaerobe bacteriën vaak gekweekt kunnen worden uit het sputum van patiënten met CF. Ze kunnen ook chronisch aanwezig zijn.
Het is echter minder duidelijk wat de rol van deze anaeroben is. Er is geen duidelijk verband tussen hun aanwezigheid en het optreden van respiratoire exacerbaties of achteruitgang van longfunctie op langere termijn.
Wanneer toch een infectie door een anaerobe bacterie vermoed wordt, moet er dus specifiek naar gezocht worden en moet het antibioticum beleid aangepast worden, aangezien anaerobe bacteriën niet noodzakelijk mee behandeld worden door aan de courant gebruikte antibiotica bij mucoviscidose.

Hopelijk is dit antwoord voldoende duidelijk,

Dr. Mieke Boon
21.09.2012