Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

handen geven

Vraag
is het zo kan ik (cf-er) beter geen hand aan iemand kan geven inde wintermaanden (verjaardagen)?
loopt ik zo minder kans ziek te worden?

Antwoord
Het is inderdaad zo dat je beter geen hand kan geven om iemand te groeten of te feliciteren om zo de overdracht van ziektekiemen te vermijden. Dit geldt niet alleen tijdens de wintermaanden, maar het hele jaar door. In de herfst en winter is de kans op overdracht van ziektekiemen wel groter, omdat er dan meer virale infecties zijn. Deze ziektekiemen worden makkelijk overgedragen door handcontact. Wanneer mensen niezen of hoesten houden ze normaal gezien hun hand voor de mond/neus waardoor kiemen op de hand terecht kunnen komen. Er is niet altijd de mogelijkheid om meteen de handen te wassen of te ontsmetten en zo blijven de kiemen op de handen aanwezig, die op hun beurt gemakkelijk doorgegeven worden wanneer je iemand de hand schudt. Het is daarom aangewezen om je mond en neus te bedekken met je voorarm als je niest of hoest.
Denk maar terug aan alle maatregelen die werden genomen tijden het seizoen van de 'Mexicaanse griep' tijdens de herfst 2009. Er werd toen afgeraden elkaar de hand te schudden en te letten op een goede handhygiëne, vooral na toiletbezoek en voor de maaltijden. Eigenlijk gelden deze eenvoudige maatregelen het hele jaar door,

We hopen je hiermee voldoende informatie te hebben gegeven.
Voor meer specifieke CF-gerelateerde infecties verwijzen we graag door naar al eerder beantwoorde vragen op de website.

Vriendelijke groeten,
Hanneke Eyns
Elke De Wachter
26.10.2012