Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

resistentie

Vraag
Hallo

Graag wilde ik weten wanneer er resistentie optreedt door een van anti biotica.
Is het slim om je onderhouds dosis regelmatig te wisselen?
Wat zijn de gevolgen voor een a.b. resistentie, zijn er nog genoeg a.b kuren die wel aanslaan?


Hartelijk dank
Antwoord
Dit is een interessante vraag en we nemen antibiotica tegen Pseudomonas als voorbeeld om het antwoord te verduidelijken.
Alle bacteriën, waaronder ook Pseudomonas aeruginosa, kunnen resistentiemechanismen ontwikkelen om te kunnen ontsnappen aan de bactericide werking van het antibioticum. Elke bacterie heeft hiervoor zijn eigen manier om resistent (weerstandig) te kunnen worden tegen het antibioticum; De pseudomonasbacterie is hierin zelfs zeer bedreven, zodat resistentie tegen allerhande antibiotica op termijn kan worden gezien.
Indien de arts beslist om een bepaald antibioticum toe te dienen aan een CF-patiënt gebeurt meestal het volgende:
Een sputumstaal wordt op 'kweek' gezet. Dat wil zeggen dat het sputum (opgehoest slijm) wordt aangerijkt met een voedingsbodem en onder 'ideale' temperatuursomstandigheden wordt bewaard in wat men de broedstoof noemt. Na enkele dagen kunnen groepjes bacteriën worden gezien, die door de microbioloog van elkaar kunnen worden onderscheiden en elk hun specifieke benaming krijgen, naargelang hun uiterlijke kenmerken.
Om de gevoeligheid van deze bacteriën aan antibiotica te testen, worden in de groepjes bacteriën tabletten met verschillende antibiotica gelegd. Na een zekere tijd sterven de bacteriën rondom het 'gevoelige' antibioticum af. Bacteriën die resistent geworden zijn aan het desbetreffende antibioticum blijven groeien tot aan de rand van de antibioticumtablet. Hoe groter de straal 'zonder bacteriën' rondom het bepaalde antibioticum, hoe beter het werkt. Deze informatie wordt via het labo gecommuniceerd naar de arts, die dan op zijn manier het juiste antibioticum kan kiezen voor de desbetreffende patiënt.

Om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan worden een aantal richtlijnen in acht genomen:
- het gebruik van antibiotica in combinatie doet de kans op resistentie afnemen
- een tweede voordeel om antibiotica van verschillende klassen met elkaar te combineren is dat ze elk een andere manier van werken hebben. Op deze manier kunnen afzonderlijke antibiotica zelfs een versterkend effect op elkaar hebben, in vergelijking met elk antibioticum afzonderlijk.,
- af en toe van antibioticum veranderen, eerder dan continu dezelfde behandeling in te stellen, zal eveneens de kans op resistentie doen afnemen.

Gelukkig is het ook zo dat bij patiënten met CF –zelfs wanneer kiemen weerstandig zijn aan een antibioticum- er bij behandeling met antibiotica nog steeds een goede verbetering wordt bekomen. Daarom gebeurt in meerdere centra in het buitenland zelfs geen routine weerstandigheidsbepaling meer.


Ik hoop dat dit antwoord voor u duidelijk is
Met vriendelijke groeten,

Lien De Somer- Kris De Boeck-Elke Dewachter
26.10.2012