Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

dragerschap

Vraag
is er iets bekend over dragerschap, zouden zij over het algemeen ook meer 'cf achtige'klachten hebben?
Of is het toeval dat er in onze familie bij onze cf dragers veel darm en long klachten voorkomen?
is hier onderzoek naar gedaan (bijvoorbeeld in t buitenland?)
Antwoord
Dank voor je vraag. Het antwoord is duidelijk ‘neen’. Dragers van een CF mutatie zijn in de regel kerngezond en hebben geen behandelplan nodig. Longproblemen en darmklachten van een drager worden niet veroorzaakt door CF. Er moet naar een andere oorzaak worden gezocht. Uw behandelende arts kan u daarover meer vertellen.
Het drager zijn van één CF mutatie leidt niet tot ziekte; want CF is een aandoening die alleen tot uiting komt als iemand twee mutaties heeft die CF veroorzaken, één op het gen overgeërfd van de vader en één op het gen overgeërfd van de moeder.

Er zijn zelfs theorieën dat dragers meer weerstand hebben tegenover sommige ziektes (lees meer hierover bij de vraag over cholera). Er bestaan echter een aantal gegevens die suggereren dat kleine ademhalingsproblemen of NKO-problemen (zoals rhino-sinusitis, neuspoliepen) misschien een beetje vaker bij gezonde dragers zouden voorkomen.
Natuurlijk is drager van een CF mutatie zijn geen garantie voor gezondheid. Een drager van een CF mutatie kan medische problemen hebben die dan een juiste diagnose en behandeling nodig maken. Verder –indien een drager symptomen heeft die suggestief zijn voor CF (bv. chronische luchtweginfecties met specifieke kiemen, ontsteking van de alvleesklier, onvruchtbaarheid bij de man) kan het nodig zijn om door middel van zeer specifieke testen (ganse CF gen onderzoeken, nasaal PD test) met zekerheid uit te sluiten dat die persoon toch geen milde vorm van CF heeft ( lees meer hierover in de vragen diagnose )

Meer over dragerschap kunt U ook vinden in het Nederlandstalige archief van ECORN, onder “dragerschap”.
29.01.2013