Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

meisje met muco, ongesteld

Vraag
Beste,
Mijn dochter, 14jaar met muco, is sinds een half jaar ongesteld.In het begin niet echt regelmatig (cyclus van 28dagn, 30 dagen,...) De laatse 2 maanden volgen de cycli zich wel heel snel op. Na 14 dagen, of 8 dagen is ze reeds terug ongesteld.
Heeft dit ook met muco te maken? D.w.z. moeten we dit tijdens de mucoconsultatie melden of is dit eerder te wijten aan het begin van het ongesteld zijn?

Met vriendelijke groeten,
Antwoord
Beste vraagsteller.

Bedankt voor deze belangrijke vraag.
Er is voor zover ik weet geen verband gekend tussen mucoviscidose/CF en probleem van onregelmatige cyclus.
Wat wel gekend is dat meisjes met CF dikwijls pas op wat latere leeftijd ongesteld worden dan het gemiddelde en dat dit vooral verband houd met hun voedingstoestand: indien de voedingstoestand minder goed is zal de menstruatie ook pas later starten.
Onregelmatige cycli komen dikwijls voor bij meisjes in het algemeen die nog niet lang ongesteld zijn zoals uw dochter. Het is altijd nuttig dit te melden op de mucoraadpleging en te bespreken of verdere doorverwijzing naar een gynaecoloog is aangewezen.

Hopelijk is dit een voldoende antwoord op uw vraag

Mvg

Marijke Proesmans
30.04.2013
Het antwoord is opgemaakt door: Prof Dr Marijke Proesmans