Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

boerderij

Vraag
Hoi,

Ik ben mama van een zoontje van 16 maand waarbij op zijn 2 maand muco is bij vastgesteld. Mijn schoonouders hebben een landbouwbedrijf en hebben vooral koeien.
Er liggen ook putten waar mais en gras inligt om de koeien te voederen.
Paarden en honden zijn ook aanwezig op de boerderij.
Waar moet ik op letten en wat is absoluut niet goed voor hem.

Gr
Antwoord
Er is op zich geen verhoogd risico verbonden voor uw baby wat betreft bezoeken van een landbouwbedrijf. Ook niet wanneer er dieren en voeder etc aanwezig is.
Zodra uw kind wat groter is en op de boerderij wil spelen zijn standaard hygienische maatregelen aan te bevelen: handen wassen met water en zeep (of ontsmetten) voor het eten; zorg voor veiligheid, geen contact met zieke dieren; Er zijn zeldzame gevallen beschreven van kiemen die van het dier naar de mens gaan; dit is eerder uitzonderlijk en in hoofdzaak beschreven bij erg zieke volwassen patiënten met muco.

Het is echter zo dat vochtig hooi of biologisch dierlijk voedsel schimmelsporen kan verdragen. Daarom is het aan te raden om later geen paard- en koestallen uit te kuisen en om niet in de stallen aanwezig te zijn als het voedsel wordt verdeeld in de bakken van de dieren aangezien er dan stof met schimmelsporen rondvliegt.
Op de website leest u meerdere vragen over huisdieren, hygiene, en andere onderwerpen. Kijk maar eens rond.
01.08.2013