Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Eitwit afbraak

Vraag
Goedendag,
Mijn dochtertje van 17 maanden heeft CF. Het gaat erg goed met haar. Geen luchtwegproblemen. ook groeit ze goed. Ze weegt momenteel zo'n 11 kilo, dat is boven het gemiddelde. Ze is een goede eter. Vier keer per dag krijgt ze bij haar eten vier schepjes Creon (20.000 eenheden per keer).
Af en toe ruik ik bij haar een rotte eierlucht als ze een boertje laat. Nu heb ik begrepen dat dat veroorzaakt wordt door een slechte eiwitafbraak. Moet in het algemeen nu haar dosis verhoogt worden (ze groeit goed) of zou dit veroorzaakt kunnen worden door haar bepaalde tussendoortjes te geven waar ze geen Creon bij krijgt. Af en toe krijgt ze bijv wat chips, waar ik dan geen creon bij geef.
Antwoord
Beste,
Bedankt voor uw interessante vraag. We kunnen echter deze vraag enkel algemeen beantwoorden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn die een slechte geur geven aan oprispingen. Die oorzaken kunnen verband houden met verschillende maag-darm problemen, waar patiënten met CF meer last van kunnen hebben. Voor specifiek advies voor uw dochtertje raadpleegt u best een gasto-enteroloog.
Bij ernstige constipatie of verstopping kan bijvoorbeeld een beerputgeur voorkomen. Ook bacteriële overgroei kan aan de oorzaak liggen van een slechte geur. Bacteriële overgroei kan ontstaan door frequente antibiotica behandelingen maar presenteert zich meestal door toegenomen winderigheid. Verder kan ook reflux en/of een vertraagde maaglediging een slechte ademgeur geven.
Het is belangrijk om de vertering steeds zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Dit gebeurt door Creon® (pancreasenzymen) op een correcte manier en in de juiste dosis toe te dienen. Pancreasenzymen zorgen er namelijk voor dat de voedingsstoffen in de darm kunnen afgebroken worden tot kleinere deeltjes en aldus opgenomen kunnen worden in het lichaam. Daar worden ze dan gebruikt als energie of als bouwstof. Deze enzymen zijn amylase (vertering koolhydraten), lipase (vertering vetten) en protease (vertering eiwitten) . Ze moeten bij elke maaltijd en snack ingenomen te worden, zoniet gaat een deel van de voedingsstoffen verloren via de stoelgang. De dosis is afhankelijk van het soort voedingsmiddel en de grootte van de maaltijd. Hoe meer vet een maaltijd/snack bevat (vb. frieten, chips, chocolade, …), hoe hoger de nood aan pancreasenzymen. Alleen bij voedingsmiddelen die louter geraffineerde suikers bevatten (vb. suikergoed, fruit, frisdrank,…) en bij water dienen er geen enzymen genomen te worden. Bij chips moet je dus zeker en vast pancreasfermenten innemen.
Indien de pancreasenzymen niet correct ingenomen worden, kan de vertering en dus opname van voedingsstoffen niet optimaal gebeuren. Hierdoor komen onverteerde voedingsresten in de stoelgang terecht. Voornamelijk onverteerde eiwitten geven ook een typische rottingsgeur aan de stoelgang. Bij uw dochtertje zijn er geen directe aanwijzingen om de Creon te verhogen of aan te passen gezien de gewichtsevolutie prima is.
Vriendelijke groeten,
Claes Ine
17.09.2013