Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

medicijnen (small molecules)

Vraag
Ik probeer medicijnen of onderzoeken voor mogelijke medicijnen voor de V en VI klasse van mutaties te vinden. Bij de V klasse van mutaties gaat de mRNA splicing niet goed of is het transcriptie niveau gewoonweg te laag, bij de VI mutatie klasse zit er weinig CFTR channel op het membraan doordat de turnover van het eiwit bij deze mutatie is verhoogd. Gek genoeg kan ik nergens vinden dat er geprobeerd is om specifieke small molecules (mutatie-specifieke medicijnen) voor deze mutaties te maken. Klopt dat of heb ik het gewoon niet gevonden?
Antwoord
In grote lijnen is uw informatie juist.
Er gebeurt voorlopig weinig onderzoek naar klasse 5 en klasse 6 CFTR mutaties.
Er is wel 1 pilootstudie(NCT01685801 op www.clinicaltrials.gov). Dit is een single center studie in Denver waarbij een patiënt met een genotype gekend met residuele functie als zijn eigen controle gebruikt wordt. Dit is een ‘nieuwe’ onderzoeksmethode waarbij de verbetering ten opzichte van de basiswaarde na 2 weken behandeling bij dezelfde patiënt wordt geëvalueerd. Patiënten met heel specifieke mutaties worden hier geïncludeerd waaronder A455E, 3849+10KBC en D1152H (allen voorbeelden van klasse 5 mutatie). Vermits patiënten met klasse 5 en 6 mutaties enige residuele CFTR functie hebben, is te verwachten dat ivacaftor klinische verbetering kan brengen. Tot nu toe werd dit alleen bevestigd met in vitro onderzoek. Deze pilootstudie is de eerste poging om een positief effect ook aan te bij patiënten. Vermits vele mutaties erg zeldzaam zijn , is er gekozen voor een pilootproject met de patiënt als zijn eigen controle.
07.10.2013