Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Zwembad

Vraag
Ik heb een vraag i.v.m. de warmte van het water van een zwembad.
Ik mag niet naar Centerparks omdat het water te warm is.
In Knokke-Heist is er een nieuw zwembad geopend. Het water in het zwembad is 30°C.

Is het gezond om te zwemmen in het zwembad of moet ik eruit blijven?

Antwoord
Beste lezer,

Patiënten met mucoviscidose (CF) hebben bijna allemaal chronische infectie van de luchtwegen, meestal met kiemen zoals Staphyloccus aureus, Hemophilus influenzae en Pseudomonas aeruginosa. Deze laatste kiem komt voor in onze omgeving vooral in water. Daarom wordt dikwijls de vraag gesteld naar besmettingsrisico en blootstelling bijv in een zwembad.
Patiënten met mucoviscidose zijn vatbaar voor longinfectie door Pseudomonas aeruginosa. In geval van een nieuwe of recente infectie verdwijnt deze kiem dikwijls terug voor een tijd uit de long, dankzij een behandeling met antibiotica. Door herhaalde Pseudomonas eradicatie met antibiotica is het mogelijk om chronische infectie uit te stellen. Pseudomonas eradicatie is daarom een belangrijk onderdeel van de behandeling bij mucoviscidose. Chronische (blijvende) aanwezigheid van Pseudomonas in de luchtwegen veroorzaakt immers gemiddeld een snellere achteruitgang van de longfunctie.

De Pseudomonas bacterie groeit het best in vochtige, liefst warme plaatsen zoals stilstaand water. Blootstelling aan deze omgevingsbacteriën kan niet volledig vermeden worden. Maar er zijn geen harde wetenschappelijke bewijzen dat vermijden van activiteiten zoals zwemmen of douchen infectie met Pseudomonas verminderen. In veel Europese landen zijn strikte hygiënische normen opgelegd voor publieke zwembaden, waar het water wordt onderzocht op aanwezigheid van bacteriën zoals Pseudomonas. Door gepaste ontsmetting en hygiëne is aanwezigheid van hoge concentraties Pseudomonas bacterieën onwaarschijnlijk. Voor tropische zwembaden is het moeilijker om de kwaliteit van het water te garanderen, omdat door warmte en vochtigheid de bacteriële groei sneller is. Om die reden raden sommige centra af om zulke pretparkzwembaden of subtropische zwembaden te bezoeken, zonder dat er bewijzen zijn dat dit inderdaad risico’s inhoudt.
De preventiemaatregelen zijn dus niet altijd gebaseerd op harde bewijzen, en kunnen dus licht verschillen van centrum tot centrum, ook op basis van de lokale hygiënenormen. Een redelijk evenwicht moet gevonden worden tussen voldoende voorzichtigheid en mogelijkheid tot deelname aan sociale activiteiten. Ons advies is dat zwemmen in openbare zwembaden en privézwembaden die volgens de geldende regels worden ontsmet geen significant risico inhoudt tot besmetting met Pseudomonas. Best wordt dit besproken met uw behandelende arts.

Met vriendelijke groet
04.08.2014