Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Kinderwens

Vraag
Beste dame/heer. Ik ben een vrouw van 18 jaar, mijn vriend is bijna 18 en heeft cf. Hij slikt medicijnen maar heeft weinig tot geen klachten. We hebben zowel qua opleiding als financieel alles voor elkaar en willen graag een kindje. Ik heb 2 vragen.. Ik weet dat de kans dat wij op de natuurlijke manier zwanger kunnen raken klein is, maar is het helemaal ondenkbaar? Of zijn er wel situaties bekend waar een stel (man met cf) toch op natuurlijke wijze zwanger raakt? En daarnaast, sorry voor nog een vraag, vanaf welke leeftijd mag je voor een ivf behandeling gaan? Als mijn vriend straks 18 is, en we allebei meerderjarig zijn, kan ivf dan?
Vriendelijk bedankt alvast.
Antwoord
Beste Mevrouw,

Bedankt om deze vraag te stellen. Zoals u waarschijnlijk al gelezen heeft, zijn de meeste mannen met CF niet vruchtbaar. De reden daarvoor is dat de zaadleider door het defecte chloorkanaal verstopt geraakt waardoor zaadcellen niet vanuit de teelballen in het zaadvocht geraken. In medische termen spreekt men in dat geval van CBAVD (afwezigheid van de vas deferens). Deze mannelijke onvruchtbaarheid is echter niet 100%. Dit kan worden nagegaan door een onderzoek naar het zaadvocht. Onder de microscoop kan bekeken worden of zaadcellen in voldoende mate aanwezig zijn om tot een spontane bevruchting te komen. Indien onvruchtbaarheid bij uw partner wordt bevestigd dienen de spermatozoa van uw partner met behulp van een naald (TESA= testiculaire sperma-aspiratie) te worden opgehaald. Omdat zaadcellen die rechtstreeks uit de teelbal werden gehaald onvoldoende beweeglijk zijn, is kunstmatige inseminatie (het gewoon terugplaatsen van zaadcellen bij de vrouw) geen optie. Er moet dan inderdaad beroep worden gedaan op zogenaamde IVF (in vitro fertilisatie) technieken. Dat betekent dat de bevruchting gebeurt in het labo.. De zaadcellen die werden opgepikt kunnen dan gebruikt worden voor de in vitro bevruchting samen met de eicellen die ook bij u worden opgepikt met tevens een kleine ingreep. De bevruchte eicel wordt dan teruggeplaatst.
Belangrijke bijkomende factor is het genetisch risico voor jullie kind. Uw man zal 1 CF gen doorgeven aan de baby. Het is belangrijk te laten nakijken of u als vrouw drager bent van een CF gen. De meest frequente mutaties kunnen bij u worden opgespoord via een bloedafname. Indien deze niet worden teruggevonden kan dragerschap niet 100% worden uitgesloten doch is de kans dat u drager bent heel klein. Indien u geen drager bent zullen jullie kinderen de ziekte CF niet hebben en enkel het gen dragen en kunnen dit dan ook doorgeven aan hun nageslacht.
In België is IVF wettelijk mogelijk vanaf de leeftijd van 18 jaar (meerderjarigheid). Voor meer informatie neemt u best contact op met het CF centrum waar uw man gevolgd wordt. Zij kunnen u ook doorverwijzen naar een fertiliteitscentrum.

Wij hopen dat dit een voldoende antwoord is op jullie vraag.
Prof. Dr. M. Proesmans
25.09.2014