Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

vraag over diagnose volwassenen

Vraag
Mijn man heeft van jongs af aan problemen met de longen, hij veel longontstekingen gehad. Hij heeft nu COPD gold 3 en een heel scala aan andere wat onduidelijkere klachten zoals wat problemen met zijn lever, gewrichtpijnen, een pre stadium diabetes etc. Nu is mij de laatste tijd opgevallen dat hij heel erg zout smaakt/zweet. Ik mij af of er dan overwogen moet worden of hij cf heeft? Ik heb het wel eens eerder gevraagd aan zijn longarts omdat onze dochter veel longklachten had en uit onderzoek bleek dat zij drager is, maar zij dacht dat dit niet aan de orde was. Is het iets om toch nog eens te bespreken en of aan te dringen op onderzoek? En zo ja, zegt een zweettest nu wel of niet iets bij volwassenen, want ik lees dat deze vaak niet betrouwbaar is.
Antwoord
Beste,
Zoals u weet is deze website niet een alternatief voor een bezoek en consult bij uw arts. Om uw persoonlijke zorgen te bespreken verwijzen we u naar uw arts.
Over het algemeen kunnen we stellen dat ook bij volwassenen met CF de zweettest als eerste diagnostische test is aangewezen. De zweettest is betrouwbaar en zal in de meeste gevallen de diagnose bevestigen of uitsluiten. In geval van mildere vormen van CF kan de zweettest een ‘intermediair’ antwoord geven. In dat geval kunnen bijkomende diagnostische testen aangewezen zijn zoals CFTR mutatie analyse, of metingen van de ‘zoutstromen’ in het neusslijmvlies (NPD) of in de darm (ICM). U leest er meer over op deze website.

Bij een individuele patiënt moet natuurlijk de arts beslissen of en welke diagnostische testen zijn aangewezen zijn.
24.11.2014