Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Britta waterfilter

Vraag
Tegenwoordig hebben heel wat mensen een Britta waterfilter in huis om het water kalkvrij te maken. Is zo'n Britta echter een goed idee voor mensen met muco? Want het gaat hier toch om 'stilstaand' water...
Bedankt voor jullie advies!
Antwoord
Beste vraagsteller,

Het doel van de Brita waterfilter is om de hardheid van het kraantjeswater te verminderen. Kalkvrij wil uiteraard niet zeggen kiemvrij
Brita waterfilters zijn verkrijgbaar in 2 vormen. De filter kan ingebouwd worden in de kraan en op deze manier- tijdens het doorstromen- water kalkarm maken. Anderzijds is deze filter ook beschikbaar in Brita-waterkannen met een volume van 1-1,5 liter, waarbij het water gefilterd wordt wanneer je dit opvangt in de kan.
Het Belgische kraantjeswater is van goede kwaliteit en daarom is het –over het algemeen- niet afgeraden dat mensen met muco kraantjeswater drinken.

Uit de vraagstelling horen we dat u al op de hoogte bent van het risico op een pseudomonasinfectie bij contact met 'stilstaand' water, zoals bijvoorbeeld een kleine vijver, een slecht onderhouden zwembad, douche, enz.
De in de kraan ingebouwde Brita filter houdt geen verhoogd risico in als je het vergelijkt met gewoon kraantjeswater. De Brita waterkan met opgevangen water, indien je het niet lang bewaart (ongeveer een halve dag) moet ook niet beschouwd worden als 'stilstaand' water.

Weet echter dat een aantal kiemen in kraantjeswater niet afkomstig zijn uit het leidingwater zelf, maar wel uit de kraan. Een goede kraanhygiëne is dus erg belangrijk.
Dus: samenvattend, het gebruik van de Brita filtersystemen houdt in vergelijking met gewoon kraantjeswater geen hoger risico op infectie in.
Ik hoop dat hiermee uw vraag voldoende werd beantwoord. We stellen voor dat u dit ook eens bespreekt met uw behandelende arts.

Vriendelijke groeten
Dr Elke De Wachter
26.01.2015