Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Pa en Staphylococcus bacteriestam

Vraag
Ikunnen deze bacterie stam km en ervoor zorgen dat je stukjes weefsel ophoest?
Antwoord
Beste,

Bedankt voor uw vraag.
Om op je vraag te antwoorden, eerst even wat informatie over het voorkomen van de bacteriën Pseudomonas aeruginosa en Staphyloccus aureus in de longen van muco patiënten.
Bij gezonde personen is er in de luchtwegen een slijmlaag of mucuslaag aanwezig op de cellaag die onze luchtwegen afboordt. Die slijmlaag heeft als functie de ingeademde bacteriën en stofdeeltjes door middel van de beweging van trilharen weer naar buiten te brengen. Deze slijmlaag is samengesteld uit onder andere zouten, eiwitten, water.
Bij CF is door een erfelijk defect deze slijmlaag abnormaal dik en taai. Hierdoor kunnen de longen zichzelf veel moeilijker reinigen. De taaie slijmen zorgen bovendien voor een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Typische bacteriën die bij personen met CF in de luchtwegen worden teruggevonden zijn Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa. Vooral deze laatste gaat zich verschuilen en inkapselen in de slijmlaag. Er ontstaat zo een chronische infectie waarbij ook ontstekingscellen aangetrokken worden. Het DNA dat vrijkomt uit dode cellen (bacterieen , luchtwegcellen en ontstekingscellen) ten gronde gegane ontstekingscellen mengt zich in het slijm waardoor het nog taaier wordt.
De klachten die voorkomen bij chronische longinfectie met pseudomonas aeruginosa en Staphyloccus aureus zijn hoesten en het opbrengen van slijm (sputum) in wisselende hoeveelheden. In het sputum zit er slijm, bacteriën en ontstekingscellen. Stukjes weefsel zijn hierin niet aanwezig.
Bij ernstige infectie kan wel een bijmenging van bloed bij het sputum optreden.

Dr. Annemie Dieltjens
09.07.2015