Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Bezoek waterpark neeltjejans

Vraag
Wat is jullie advies om op een zalige zomerdag een bezoek te plannen aan het waterpark neeltjejans met een 6 jarige met Muco te plannen?

http://www.neeltjejans.nl/waterpark-attracties/
Antwoord
Beste,
Dank u voor uw vraag.
Sporten is gezond en zwemmen is een leuke en intensieve sport, ook voor CF patiënten!.
De vrees voor het oplopen van infectie door Pseudomonas, een bacterie die in vochtige omgeving aanwezig is, mag dus niet alles overheersen.
Toch is er discussie of zwemmen voor CF patiënten al dan niet goed is (zie ook antwoorden ivm sport zwembad, zeilen, meren etc en Pseudomonas op deze website). Voornamelijk in stilstaand en warm water groeit Pseudomonas goed. Er zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen dat CF patiënten die in stilstaand water zwemmen vaker Pseudomonas infectie hebben.
Meer bezorgdheid is er omtrent warmwaterbaden (vb. tropische zwembaden, hammam) omdat hier een soort aerosol ontstaat die een hoge concentratie aan Pseudomonas bacterie kan bevatten. Deze wordt ingeademd door de bezoekers van zo’n zwembad en kan bij CF patiënten een infectie veroorzaken. Daarom wordt zwemmen in tropische zwembaden afgeraden.
Zwemmen in een publiek zwembad kan in principe wel, omdat door toevoeging van voldoende chloor aan het water de Pseudomonas gedood wordt.
Ook in zeewater kan Pseudomonas gekweekt worden, maar de hoge concentratie zout zorgt ervoor dat Pseudomonas minder gemakkelijk overleeft. Verder zorgen de stroming en de relatief koude temperatuur van zeewater ervoor dat er weinig Pseudomonas kan groeien. Zwemmen in zeewater lijkt dan ook geen probleem te vormen voor CF patiënten.
Aangezien het waterpark Neeltjejans niet overdekt is en iedere dag wordt voorzien van vers (zout) Oosterschelde water vormt het zwemmen geen probleem voor CF patiënten.
Vriendelijke groeten,
23.03.2015