Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

over CF/ koolstof

Vraag
Mijn vriend heeft CF en nu wordt er een te hoge gehalte koolstof gemeten. wat betekend dit?
Antwoord
De belangrijkste taak van de longen is enerzijds het opnemen van zuurstof (O2) uit de ingeademde lucht en anderzijds het verwijderen van koolstofdioxide (CO2 , koolzuurgas) bij het uitademen. Dit koolstofdioxide wordt geproduceerd in de weefsels van het lichaam: in de cellen van deze weefsels wordt er met behulp van zuurstof en glucose energie aangemaakt. Deze energie is noodzakelijk om te kunnen functioneren. Bij dit proces ontstaan er ook afvalstoffen namelijk water en koolstofdioxide. Dit koolstofdioxide moet vervolgens weer uit het lichaam verwijderd worden. Het wordt via het bloed getransporteerd en bereikt zo de longen. In de longen komt het in de haarvaten, dit zijn heel dunne goed doorlaatbare bloedvaatjes. Deze haarvaten bevinden zich tegenaan de longblaasjes zodat de CO2moleculen zich vanuit de haarvaten naar de longblaasjes kunnen verplaatsen. Vervolgens wordt de CO2 vanuit de longblaasjes verwijderd door uit te ademen.
Heel dit proces loopt vlot zolang de haarvaatjes en ook de wanden van de longblaasjes mooi dun zijn en heel dicht bij elkaar liggen zodat CO2 vlot kan passeren.
Wanneer er echter ter hoogte van de longen een probleem ontstaat waarbij CO2 niet meer vlot naar de longblaasjes kan passeren, gaat het in het bloed blijven circuleren en gaat het gehalte in het bloed dus stijgen.
Bij CF gaan de luchtwegen door de aanwezigheid van het te taaie slijm verstoppen en tevens gaan er zich luchtweginfecties voordoen. Stilaan raken de longen meer beschadigd en gaan er misvormingen ontstaan (bronchiëctasieën).
Een oplopen van het CO2 gehalte bij CF kan onder andere het geval zijn bij een ernstige opstoot van longinfectie. Een verhoogd CO2 gehalte kan ook een teken zijn van een reeds verder gevorderde longaantasting bij mucoviscidose.
We adviseren om dit te bespreken met uw arts.

Dr. Annemie Dieltjens
15.07.2015