Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Pseudomonas aeruginosa

Vraag
beste,

Bestaat er een test waarmee je zelf kunt testen of er pseudomonas aeruginosa aanwezig is in het water?alvast bedankt!
groetjes,
hilde
Antwoord
Pseudomonas is zeer verspreid aanwezig in onze leefomgeving maar het verband tussen blootstelling aan deze bacterie en infecties bij CF zijn niet zo eenduidig. Systematisch opsporen van deze bacterie in he leefomgeving lijkt daarom niet nuttig en zou alleen smetvrees kunnen induceren. Wel zou het kunnen nuttig zijn om sterk bevuilde bronnen te kunnen opsporen (zoals bv een zwmbad, jaccuzi etc).

De identificatie van deze bacterie gebeurt meestal door een eventuele besmet omgevingsstaal aan te brengen op een kweekbodem en de pigmentproductie van de bacterie na de kweek te analyseren.
Er bestaan ook technieken die zonder eerst een kweek het DNA (genetisch materiaal) van de Pseudomonas bacterie opspoort door een zogenoemde PCR techniek (polymerase chain reaction). Hiervoor bestaan instant PCR commerciële kits die kunnen gebruikt worden om de aanwezigheid van Pseudomonas aeruginosa te bepalen. Deze technieken zijn echter ingewikkeld, tijdrovend en zijn gereserveerd voor deskundigen in het laboratorium.
Een betrouwbare test die je thuis zelf kan toepassen bestaat er dus niet.
17.07.2015