Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Regenwater

Vraag
beste,

In onze nieuwbouw zijn we verplicht om regenwater te hergebruiken. Is het beter ter preventie om je toilet te spoelen met kraantjeswater i.p.v. met putwater? Vormt dit een groter risico op besmetting?
Antwoord
Beste mijnheer, mevrouw,

Bedankt voor deze vraag. Hergebruik van regenwater wordt meer en meer toegepast vooral met systemen waarbij regenwater wordt gecollecteerd vanuit dakafwatering . Meerdere studies hebben de veiligheid van het gebruik van deze waterbron nagekeken vooral wanneer deze waterbron ook gebruikt wordt bij voeding of bij koken. Zoals kan verwacht worden bevat regenwater meer bacteriën dan kraantjeswater, doch al bij al is de concentratie hiervan nog laag. Wanneer dit regenwater gebruikt wordt bij koken of bij de voeding is er toch een verhoogd risico op gastro-intestinale infecties. De meeste microbiologische studies concentreren zich voornamelijk op de studie van de aanwezigheid van deze maag- en darmkiemen. Uw vraag betreft het gebruik van deze waterbron voornamelijk voor het spoelen van het toilet. In deze context vormt de aanwezigheid van lage concentratie van maagdarm bacteriën natuurlijk geen rol. In een beperkt aantal studies werd ook naar aanwezigheid van kiemen gekeken die van belang zijn bij mucoviscidose zoals bijvoorbeeld Pseudomonas achtige of mycobacteriën. Deze kiemen worden weinig frequent teruggevonden in regenwaterbronnen en dan ook nog in een lage concentratie. Er is dus geen enkele tegenindicatie om regenwater te gebruiken als WC spoelwater of om de was mee te doen. Vergeet niet dat ook kraantjeswater niet steriel is.

Wij hopen dat dit een antwoord is op uw vraag. Meer informatie vindt u in het wetenschappelijk artikel van W. Ahmed, T. Gardner, S.Toze: “Microbiological quality of roof-harvested rainwater and health risks: A review” uit de J. Environ. Qual. 40:1-9 (2011).
Prof. dr. Marijke Proesmans
15.09.2015