Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

neuspoliepen

Vraag
hoe zit het met neuspoliepen bij cf.mijn zoontje van 8 heeft neuspoliepen.ze zijn al 3 keer operatief verwijderd maar ze groeien elke keer weer aan.
Antwoord
De vraag die u stelt is zeer relevant voor patiënten met mucoviscidose. Aantasting van de bovenste luchtwegen, neus en sinussen, is zo goed als altijd aanwezig bij CF-patienten.

De neusholte is bedekt met slijmvliezen die doorlopen naar de sinussen, holtes die naast de neus gelegen zijn. Reeds vroeg in het leven zijn in de neus van CF-patiënten, net als in de longen, taaie slijmen die moeilijk te verwijderen zijn. Hierdoor wordt de verbinding tussen neus en sinussen afgesloten, en stapelen taaie slijmen zich in de sinussen op. Infectie van de sinussen door bacteriën is de regel, waardoor chronische ontsteking ontstaat met bij veel patiënten vorming van neuspoliepen (verdikt slijmvlies dat uitpuilt tot in de neusgang) en vervorming van de sinussen. De arts kan neuspoliepen vaststellen wanneer hij in de neus kijkt. Vooral bij personen met CF tussen de leeftijd van 5 en 20 jaar komen neuspoliepen veel voor; tot bij 20% van hen!

Een scan van de sinussen toont bijna altijd sinusitis bij CF-patiënten. Toch zal maar ongeveer de helft van hen klachten melden zoals verstopte neus, chronisch neusloop, mondademhaling, hoofdpijn, slechte adem, hoesten, verstoorde slaap, verlies van reukvermogen, verandering van de vorm van de neusbasis.
De behandeling van de neus en sinussen heeft als doel de slijmen beter te laten aflopen, door de neus dagelijks met een goede hoeveelheid zoutwater te spoelen (neuskannetje). De infectie kan met antibiotica behandeld worden, locaal of langs de mond. Vaak wordt een cortisone-spray voorgeschreven om de ontsteking te remmen en soms wordt er gedurende een korte tijd cortisone in tabletvorm ingenomen. Desondanks is er bij sommige patiënten toch progressie en vorming van grote neuspoliepen. Heelkunde is dan de enige waardevolle optie. Onder algemene anesthesie worden de neuspoliepen verwijderd, en meestal wordt de verbinding naar de sinussen vergroot, om afvloei van slijmen te bevorderen. Deze ingreep heeft meestal een gunstig effect op de klachten, maar lost het probleem niet definitief op.

Vaak zal blijvende ontsteking er toch voor zorgen dat er nieuwe neuspoliepen ontstaan. Indien de behandeling met zoutspoelingen en medicatie opnieuw faalt, kan een heringreep aangewezen zijn. Een meer uitgebreide ingreep, waarbij niet alleen de poliepen weggenomen worden, maar ook de doorgang naar de sinussen breed geopend wordt , zou de nood tot heringreep kunnen beperken. Locale behandeling met antibiotica na de ingreep zou ook het risico op herval kleiner maken.

Een kant-en-klare oplossing voor deze neuspoliepen is er dus niet. Op basis van de ernst van de klachten en scanbeelden moet individueel de mogelijkheid tot verbetering door een nieuwe ingreep geëvalueerd worden. Dit kan best gebeuren in overleg met uw CF-dokter en een neus-, keel- en oorarts met ervaring in de behandeling van mucoviscidose.
Dr. F. Vermeulen
01.10.2008
Het antwoord is opgemaakt door: Prof Kris De Boeck