Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Privé-zwembad

Vraag
Beste expert,

Wij zijn Belgen woonachtig in Portugal. Ons zoontje is 18 maanden en heeft CF.

Wat is jullie advies aangaande CF en een privé-zwembad (niet bij vrienden maar één waar we zelf het onderhoud verzorgen)? Is een zoutwater zwembad te verkiezen (ook deels chlorine) of ééntje met enkel chlorine? Of raden jullie het af?

Ik las al enkele vragen in verband met een zwembad, maar niet over het verschil tussen zoutwater zwembaden en chlorine-zwembaden.

Alvast bedankt.

Groeten,
Liesbeth
Antwoord
Dank u voor uw vraag.
Patiënten met mucoviscidose (CF) hebben bijna allemaal chronische infectie van de luchtwegen, meestal met kiemen zoals Staphyloccus aureus, Hemophilus influenzae en Pseudomonas aeruginosa. Patiënten met mucoviscidose zij vatbaar voor longinfectie door Pseudomonas aeruginosa. Chronische (blijvende) aanwezigheid van Pseudomonas in de luchtwegen veroorzaakt gemiddeld een snellere achteruitgang van de longfunctie. Daarom wordt dikwijls de vraag gesteld naar besmettingsrisico en blootstelling bijvoorbeeld in een zwembad/zwemvijver.
De Pseudomonas bacterie komt in onze omgeving vooral voor in vochtige, liefst warme plaatsen zoals stilstaand water. Blootstelling aan deze omgevingsbacteriën kan niet volledig vermeden worden. Maar er zijn geen harde wetenschappelijke bewijzen dat vermijden van activiteiten zoals zwemmen of douchen infectie met Pseudomonas verminderen. In veel Europese landen zijn strikte hygiënische normen opgelegd voor publieke zwembaden, waar het water wordt onderzocht op aanwezigheid van bacteriën zoals Pseudomonas. Door gepaste ontsmetting en hygiëne is aanwezigheid van hoge concentraties Pseudomonas bacteriën onwaarschijnlijk. Voor tropische zwembaden is het moeilijker om de kwaliteit van het water te garanderen, omdat door warmte en vochtigheid de bacteriële groei sneller is. Om die reden raden sommige centra af om zulke pretparkzwembaden of subtropische zwembaden te bezoeken, zonder dat er bewijzen zijn dat dit inderdaad risico’s inhoudt.
De preventiemaatregelen zijn dus niet altijd gebaseerd op harde bewijzen, en kunnen dus licht verschillen van centrum tot centrum, ook op basis van de lokale hygiënenormen. Een redelijk evenwicht moet gevonden worden tussen voldoende voorzichtigheid en mogelijkheid tot deelname aan sociale activiteiten. Ons advies is dat zwemmen in openbare zwembaden/privézwembaden en zwemvijvers die volgens de geldende regels worden ontsmet geen significant risico inhoudt tot besmetting met Pseudomonas. Best wordt dit besproken met uw behandelende arts.
11.05.2016