Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

voeding

Vraag
mijn zoon van 11 jaar met CF is veel met sport bezig: hij traint intensief met hockey( 1 1/2 tot 2 uur) 3 maal per week, daarnaast nog een hockeywedstrijd van 1 1/2 uur, en daarnaast nog 2 maal tennistraining van 1 uur per week.
De trainer merkte laatst op dat hij in het laatste stukje van de wedstrijd "leeg " was, maw dat de energie op was, dus geen kortademigheid.

Zijn longfunctieonderzoeken zijn tot nu toe allemaal goed, en verder gebruikt hij behalve de gebruikelijke Creon, vitames en onderhoudsantibiotica (cotrimoxazol) geen andere medicijnen.

Mijn vraag is : is het nodig om extra voeding in de zin van voedingssupplementen te geven, of bijv. extra zout in de rust van de wedstrijd in de vorm van chips oid te geven?

Is zijn beperkte vetmassa een uiting van het "leegzijn"?

Antwoord
Beste ouder,

Bedankt voor uw vraag. Het is positief dat uw zoon zoveel sport. Ik begrijp dat u zich de vraag stelt of hierbij extra voeding nodig is. Voor mijn antwoord baseer ik mij onder andere op een workshop tijdens het Noord-Amerikaans CF-congres in 2007.
“The sky is the limit” geldt ook voor mensen met CF, maar we mogen de lat toch niet hoger leggen dan voor gezonden. Ook goed getrainde beroepssporters zijn “leeg” op het einde van een match. Mensen met CF moeten bovendien bijzondere aandacht besteden aan twee ”zwakke punten”, nl. verlies van vocht en zout bij hevig zweten, dus bij zware, langdurige inspanningen en een hoge omgevingstemperatuur. Zij dienen daar bij hun voorbereiding op intensief sporten dan ook rekening mee te houden.
Een eerste element daarvan wordt gevormd door een aangepaste voeding met veel eiwit en vet, steeds vergezeld door een ruime inname van pancreasenzymen (Creon). Omdat koolhydraten de voorkeursbrandstof zijn voor spieren wordt op de sportdagen zelf veel suiker, luchtig gebak en pasta geserveerd. Zeker bij een warme omgevingstemperatuur wordt minstens twee liter gedronken van een niet-gashoudende drank met natuurlijke suikers (vruchtensap, gezoete thee, “gebluste” sport- of frisdrank). Waar mogelijk wordt de voeding gezouten, zoutkoekjes kunnen gegeven worden of 2 tot 4 capsules gevuld met 250mg keukenzout (bereid door de apotheker). Hiervan wordt nog een capsule genomen tijdens de wedstrijdpauze, samen met minstens 250cc sportdrank, die zout en suiker bevat.
Het is onwaarschijnlijk dat de lage vetreserve oorzaak zou zijn van de uitputting. Bij een hoge spieractiviteit worden immers vooral suikers gebruikt en het is pas later, bij het herstel dat vetten aangesproken worden. Hierom zijn chips dan ook minder geschikt tijdens de pauze.
Wanneer op deze maatregelen gelet wordt kunnen ook mensen met CF veilig met de besten meesporten. Verlies evenwel niet uit het oog dat vermoeidheid en ook “leeg” zijn een belangrijk alarmsignaal vormen waarop maar één geschikt antwoord bestaat: stop en rust!

Vriendelijke groeten,

Prof. Dr. E. Robberecht
06.10.2008
Het antwoord is opgemaakt door: MD PhD Eddy Robberecht