Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

pancreas onsteking bij mucopatient

Vraag
vraag
mijn zoontje van 4 sukkelt met de pancreas
het zou gaan om chronische pancreas ontstekingen wat mag ik me verwachten en is dit herkenbaar
Antwoord
Beste,

Chronische pancreas ontstekingen bij kinderen zijn niet frequent. De oorzaak is niet altijd eenvoudig te achterhalen, maar kan heel divers zijn. De oorzaken van chronische pancreatitis zijn onder te verdelen in 5 belangrijke categorieën:
- Genetische voorbeschiktheid: mutaties in bepaalde genen kunnen een oorzaak zijn van chronische pancreatitis. Een van deze genen is het CFTR of mucogen. Meestal gaat het dan om ‘milde’ mutaties, en hebben deze patiënten geen andere tekenen van mucoviscidose zoals longproblemen. Andere genen die aanleiding kunnen geven tot chronische pancreatitis zijn vb. SPINK1 en PRSS1.
- Aanlegstoornis: aangeboren afwijkingen van de structuur van de pancreas kunnen er voor zorgen dat er ontstekingen optreden.
- Toxisch: langdurig gebruik van medicatie of supplementen kan een ontsteking van de pancreas veroorzaken
- Auto-immune aandoeningen: het eigen lichaam maakt antistoffen tegen de pancreas, waardoor die ontsteekt. Deze vorm komt echter vooral bij oudere kinderen en volwassenen voor.
- Idiopathisch: dit wil zeggen dat er geen duidelijke oorzaak gevonden wordt
In eerste instantie lijkt het dus belangrijk om de precieze oorzaak van de pancreas ontsteking bij uw zoontje te achterhalen. Hiervoor neemt u best contact op met uw dokter. Een genetisch onderzoek lijkt in ieder geval belangrijk.
De behandeling van chronische pancreatitis berust voornamelijk op adequate pijnstilling op momenten van een opstoot. Indien het gaat om een CFTR-gerelateerde pancreatitis, kan het nodig zijn om een behandeling met pancreasenzymen (Creon) te starten.

Hopelijk hebben we u hiermee voldoende duidelijk geantwoord.
01.08.2017