Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Parameters longfunctie

Vraag
Graag hoor ik wat de volgende metingen inhouden, helaas lukt het mijn brein niet dit te onthouden. Kunt u ook iets zeggen over de uitgangspunten bij cf :dit zijn volgens mij ver
normaalwaarde bij mensen zonder cf.

Fvc
Fev1
Fef75

Hartelijk voor uw tijd en moeite
Antwoord
Bedankt voor uw interessante vraag. Ik zal mijn best doen om deze op een eenvoudige en niet te technische manier uit te leggen.
FVC, FEV1 en FEF75 zijn waarden die bekomen worden bij het uitvoeren van een longfunctie-onderzoek of spirometrie. Het is een goede parameter voor graad van ontsteking in de longen. Daarom is het dus een belangrijk onderzoek voor de arts om mensen met CF te kunnen opvolgen.
De uitgangspunten of “predicited values” bij een longfunctieonderzoek verschillen naar gelang leeftijd, geslacht en lengte. Deze zijn inderdaad gebaseerd op mensen zonder CF. Het kan dus iets zeggen over hoe ernstig CF de longfunctie aantast ten opzichte van een ‘normale’ longfunctie; maar het is vooral erg nuttig om de waarden te volgen bij één patiënt over verloop van tijd.
Bij een longfunctieonderzoek wordt aan de patiënt gevraagd om eerst zo diep mogelijk in te ademen om vervolgens zo hard en zo lang mogelijk uit te blazen. Hierbij worden de drie waardes die je noemde bepaald:
- FVC staat voor “Forced vital capacity”. Het is de totale verplaatste lucht vanaf maximaal inademen tot maximaal uitademen.

- FEV1 staat voor “Forced expiratory volume in 1 second”. Dit is de hoeveelheid lucht die na maximale inademing wordt uitgeademd in de eerste seconde gedurende het maximaal uitblazen.
Bij mensen met CF is dit een belangrijke waarde: patiënten met een goede FEV1 hebben meestal een betere levensverwachting en omgekeerd.

- FEF75 staat voor “Forced expiratory flow op 75% van FVC”.
Deze waarde wordt afgelezen op het moment dat je al 75% van het totale longvolume (FVC) hebt uitgeblazen.
Terwijl FEV1 vooral info geeft over de grote luchtwegen, geeft FEF75 vooral informatie over de kleinere luchtwegen. Daarenboven is FEF75 minder afhankelijk van de geleverde inspanning gedurende het longfunctie maneuver, terwijl FEV1 wel erg onderschat wordt wanneer er niet heel krachtig wordt geblazen.

We hopen dat u zo wat wijzer bent over longfunctie onderzoek.
17.10.2017