Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Aspergillis

Vraag
De aspergillis vraagt een heftige behandeling. Zijn er wetenschappelijke onderzoeken naar de effectiviteit en gevolgen van la (langdurige) behandeling met anti schimmel medicatie?
Antwoord
Beste vraagsteller,

Bij mucoviscidose/cystische fibrose zijn er twee Aspergillus gerelateerde problemen.

Het eerste probleem noemen we allergische bronchopulmonale aspergillose wat er op neerkomt dat het lichaam een allergische reactie ontwikkelt op de aanwezigheid van Aspergillus in de luchtwegen en de fluimen. De standaardbehandeling hiervoor zijn corticosteroïden/cortisone plus antischimmel medicijnen. Vooral corticsone inname geeft veel gekende neveneffecten, vooral op gewicht (snelle gewichtstoename), botten (botontkalking), suikermetabolisme (risico op diabtes) en etc. In vele gevallen van ABPA blijft dit deel van de behandeling echter nodig. Er wordt wel gezocht naar medicijnen of schema’s met minder neveneffecten zoals bv het toedienen van corticosteroïden kort heel hoog gedoseerd (puls steroïden) of het gebruik van nieuwe medicijnen zoals Omalizumab/Xolair. Spijtig genoeg zijn er weinig kwalitatief hoogstaande studies die de verschillende behandelingswijzen vergelijken naar efficaciteit en lange termijn veiligheid.

Het tweede probleem is dat Aspergillus ook een vorm van bronchitis kan veroorzaken. Diepe longinfecties (invasieve aspergillose) zien we in principe bij mucoviscidose niet. Bij een individuele patiënt is het moeilijk uit te maken in hoeverre de aanwezige bacterieën (Staphylococcen, Pseudomoans etc) dan wel de Aspergillus de klachten en de longschade veroorzaken. Dit wordt best beoordeeld door een arts met veel ervaring in deze ziekte. Hier bestaat de behandeling uit antischimmelmedicatie meestal langs de mond (oraal). Ook hier kunnen sommige medicijnen neveneffecten geven zoals bijvoorbeeld leverstoornissen of overgevoeligheid voor zonlicht (fototoxiciteit).
Soms kunnen antischimmel in aerosol een bijkomend nut hebben maar ook hier bestaan er geen kwalitatief hoog uitgevoerde klinische studies.

Het is dan ook duidelijk dat behandeling van Aspergillus met mucoviscidose een moeilijk klinisch probleem is waarbij behandeling vooral gebaseerd is op ervaring en expertise eerder dan op groot aantal klinische studies. Er bestaan anderzijds wel goed guidelines geformuleerd door experts binnen dit vakgebied. We kunnen op Ecorn geen individueel advies geven over uw probleem maar hopen u toch voldoende toelichting te hebben gegeven op uw vraag
13.06.2018