Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Buitenland

Vraag
Mijn vriendin heeft een milde vorm van CF en wij willen graag een jaar naar het buitenland. Nu hebben we al een hele lijst van ziekenhuizen wereldwijd waar artsen werken die bekend zijn met de ziekte. Nu is mij vraag : Welke landen zijn goed om naar toe te gaan en welke niet goed, qua temperatuur en luchtvochtigheid etc. Op welke zaken moeten we goed letten bij het uitzoeken van een land.

Alvast bedankt,

Antwoord
Beste,

Uw vraag is heel relevant maar niet zo eenvoudig om te beantwoorden. Een eerste voorwaarde om een verblijf in het buitenland veilig te organiseren is de zekerheid dat er in het specifieke land een CF centrum is met een goede medische infrastructuur en dat voldoet aan hygiënische standaarden. Die stap hebben jullie al opgelost en jullie vraag is terecht: welke landen zijn meer aangewezen. Zoals jullie ongetwijfeld weten zijn patiënten met mucoviscidose bijzonder vatbaar voor longinfectie door bepaalde kiemen. Indien deze kiemen in sommige regio's duidelijk meer voorkomen is het dus niet ideaal dat patiënten deze landen bezoeken of er voor een tijd gaan wonene; vooral omdat behandeling van sommige van deze kiemen heel erg moeilijk is en omdat infectie met sommige van deze kiemen zelfs levensbedreigende infecties kan veroorzaken. Om die reden zijn 'binnenland regio's' (dus regio's ver van de kust verwijderd) met een tropisch klimaat tegenaangewezen zoals die regio's in Zuid- en Midden- Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Ook relatieve contra-indicatie zijn regio's met een warm klimaat en een heel hoge vochtigheidsgraad zoals de zuidwestelijke staten van de Verenigde Staten. In Georgia, Florida en Texas is er inderdaad een verhoogd voorkomen van Mycobacterium abscessus. Deze ernstige infectie is moeilijk behandelbaar en vaak levensbedreigend. U begrijpt dat het daarom beter is dat patiënten met CF deze regio's niet opzoeken. Een andere gevaarlijke bacterie is Burkholderia pseudomallei en deze is endemisch in Mexico, Zuidoost Azië en het noorden van Australië. Misschien komt deze lijst over als een ernstige beperking op uw reisplannen maar uiteindelijk zijn er toch nog grote delen van de wereld waar je ongeveer zonder risico kan reizen zoals: niet-EU landen in Oost-Europa, Rusland, de Maghreblanden, Zuid-Afrika, Namibië, Zuidoost-Amerika, de Caraibische eilanden, Zuid-Amerika (matig of subtropisch klimaat), eilanden in de Indische of Atlantische Oceaan. Landen waar er helemaal geen probleem is, zijn EU-landen, Turkije, Israël, Noord-Amerika (met exclusie van het zuidwesten) , het verre oosten (Japan, Taiwan), Australië (behalve het noorden) en Nieuw Zeeland. Deze topic over reizen en naar andere landen voor patiënten met CF is zo belangrijk dat het ECORN project er een ganse consensus zal aan wijden. Zodra deze consensus over reizen beschikbaar is, zal deze informatie op de ECORN website beschikbaar zijn. Om u dit uitgebreide antwoord te bezorgen kregen we ook hulp van prof B Tummler uit Hannover, een CF deskundige met speciale interesse in microbiologie (de leer van ziektekiemen).
K. De Boeck, M. Proesmans
28.01.2009
Het antwoord is opgemaakt door: Prof Kris De Boeck