Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Cf en echodense darmen

Vraag
Hoe veel procent van de nog ongeboren baby’s met CF zal tijdens de 20 weken echo echodense darmen laten zien?
Antwoord
De bevinding van hyperechogene darmen op de prenatale echo kan heel wat oorzaken hebben al wordt bij de meerderheid van deze baby's achteraf geen afwijkingen gevonden. Naast mucoviscidose zijn mogelijke afwijkingen infecties zoals CMV, daarom problemen buiten de context van CF, chromosomale afwijkingen et cetera. Het percentage baby's met mucoviscidose bij echogene darm varieert tussen de 1% tot 13% afhankelijk van de reeksen en de bevolking waarbinnen dit wordt nagekeken. Ook is geweten dat dragerschap voor een CF mutatie ongeveer voorkomt bij 5% van de kinderen met echogene darmen.
U vraag is echter andersom, namelijk hoeveel kinderen die na de geboorte de diagnose kreeg van CF hadden een echogene darm op de echografie op 20 weken. Hierover zijn weinig gegevens terug te vinden. Ik heb een beperkte reeksen teruggevonden van Canada (Jessula et al 2018) waarbij data over echogene darmen beschikbaar waren voor 106 kinderen met CF: ongeveer 1 kind op 10 had een echogene darm op prenatale echo. Dit is natuurlijk een vrij ruwe schatting gezien het om een beperkte reeks gaat in een specifiek land.
Belangrijkste om te onthouden is dat echogene darmen een aspecifieke bevinding is die wel aanleiding geeft tot uitsluiten van CF. hopelijk is dit een voldoende antwoord op uw vraag.
03.10.2019