Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Kaukasië

Vraag
Komt CF bij Kaukasiërs het meeste voor omdat ze afgelegen wonen en daardoor op elkaar aangewezen zijn qua sociaal en liefdesgebied, waardoor familie-leden met elkaar naar bed gaan en daardoor de kans op CF groter is?
Antwoord
Mucoviscidose komt vooral voor in de blanke bevolking. Ze heeft een lagere incidentie in de Afrikaanse en in de Aziatische bevolking. Het is echter nog niet helemaal duidelijk of de incidentie in deze laatste 2 bevolkingsgroepen werkelijk lager is of dat de ziekte gewoonweg niet gedetecteerd wordt. Op deze continenten liggen immers ontwikkelingslanden waar er een hoog sterftecijfer is bij pasgeborenen en jonge kinderen en het is dus best mogelijk dat deze kinderen al gestorven zijn aan een andere ziekte voordat de diagnose van mucoviscidose gemaakt kan worden. Doch naar alle waarschijnlijkheid zal de incidentie van mucoviscidose toch hoger zijn in de blanke bevolking.
Vermits CF een genetische en geen besmettelijke aandoening is, kan het niet door sociaal contact van de ene persoon op de andere persoon overgedragen worden. De reden waarom een bepaalde genetische aandoening in een bepaalde bevolkingsgroep frequenter voorkomt is vaak het gevolg van een evolutionair proces. Het is te verklaren door de voor- en nadelen van het drager zijn van één of twee kopies van een bepaald gen, de relatieve kans op voortplanting van drager of patiënt, de relatieve isolatie van een bepaalde bevolkingsgroep waarin een genetisch mutatie aanwezig is (bv wonen op een eiland), en vele andere factoren. Daarom is het onmogelijk één specifieke reden te noemen waarom CF vaker bij Kaukasiërs dan bij andere bevolkingsgroepen zou voorkomen.
K. De Boeck, H. Cuppens
04.02.2009
Het antwoord is opgemaakt door: Prof Kris De Boeck