Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

dochtertje

Vraag
Beste heer, Mevrouw,

Wij hebben een dochtertje van 2,5 jaar oud.
Ze is nu ongeveer iets meer dan een jaar snachts vooral veel aan het hoesten.
Ze heeft al diverse astma pufjes e.d. gebruikte welke niet veel helpen. Haar neusamandelen zijn geknipt, wat ook niet helpt. Regelmatig heeft ze weer een verkoudheid (zo als wij dat noemen) te pakken. Meestal heeft ze dan ook enkele dagen koorts.
Verder is ze zoals wij kunnen beoordelen helemaal gezond, en loopt ze ook niet achter.
Kan dit nachtelijk hoesten, en regelmatig verkoude zijn aanleiding zijn voor een CF?

Graag hoor ik.
Antwoord
Beste ouders,

We begrijpen uw bezorgdheid omtrent uw dochtertje. We willen u er echter op wijzen dat het nooit de bedoeling is om het ECORN medium te gebruiken als een soort raadpleging voor onopgeloste problemen. Het is alleen een informatieplatform waar u met algemene vragen over CF of mucoviscidose terecht kan.

Hoesten ’s nachts kan heel wat oorzaken hebben. Bij jonge kinderen is de oorzaak vaak banaal: bv. herhaalde infecties van de bovenste luchtweginfectie al dan niet gepaard met vergroting van de neuskeelamandel. Indien een kind bij elke luchtweginfectie langdurig blijft hoesten kan er ook aan astma gedacht worden, vooral indien er in de familie reeds gevallen van astma voorkomen of indien heel wat familieleden ‘atopische’ ziektes hebben zoals astma, eczeem en hooikoorts. Onder andere oorzaken van nachtelijk hoesten horen bv. terugvloei van zure terugvloei vanuit de maag naar de long. En dan zijn er natuurlijk een heel aantal meer ernstige aandoeningen zoals CF, trilhaarziekte, stoornis in de afweer. Meestal stelt de dokter bij die meer ernstige diagnosen bij lichamelijk onderzoek afwijkingen vast die naar die ziektes verwijzen.
Specifiek naar uw kind toe kunnen we u alleen aanraden om een afspraak te maken met uw kinderarts. Hij zal beslissen of er bij uw kind meer onderzoek moet gebeuren.
K. De Boeck, M. Proesmans, F. Vermeulen
04.02.2009