Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Sporten en crosstrainer

Vraag
Sinds twee maanden train ik vrijwel dagelijks 20 minuten op mijn crosstrainer. Heb altijd weinig tot niet gesport, omdat ik het absoluut niet leuk vond. Als een wonder begin ik er nu zowaar plezier in te krijgen. Wat is beter voor mijn longen/conditie? Kortere tijd maximale inspanning leveren of langere tijd een gemiddelde inspanning leveren? Ik ben 40 jaar en mijn hartslag loopt tijdens de training op tot 175 BPM. Hartelijk dank voor het antwoord!
Antwoord
Beste,
Dank je wel voor de interessante vraag die je hier stelt. Het is al gedurende een hele tijd geweten dat inspanning zeer veel voordelen heeft voor CF-patiënten. Natuurlijk zorgt het in de eerste plaats voor een betere inspanningscapaciteit en hogere spierkracht, maar verder zorgt fysieke inspanning bijvoorbeeld ook voor een verminderde kans op osteoporose, een betere kwaliteit van leven, verhoogde mobiliteit en zelfs een tragere daling van de longfunctie.
Om te antwoorden op je vraag of het beter is kort en maximaal te trainen of lang en tegen een gematigde intensiteit, wil ik je eerst de woorden aeroob en anaeroob uitleggen.
Elke vorm van bewegen kost “brandstof”. De mens heeft drie soorten brandstof: koolhydraten (suikers), vetten en eiwitten, die tijdens verschillende verbrandingsprocessen kunnen worden gebruikt. Dit verbranden kan zowel met, als zonder zuurstof plaatsvinden. Welk verbrandingssysteem gebruikt wordt, hangt af van de intensiteit van bewegen!
Aërobe verbranding (langdurige en matige intensiteit)
- brandstof verbranden met zuurstof;
- verbranding van koolhydraten en/of vetten;
- afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare zuurstof.
Anaërobe verbranding (korte en krachtige inspanning)
- brandstof verbranden zonder zuurstof;
- verbranding van alleen koolhydraten;
- leidt tot het produceren van lactaat (melkzuur)
Is nu voor een CF-patiënt aeroob of anaeroob de beste inspanning? Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat bij CF-patiënten zowel aerobe training als anaerobe training de spierkracht en de inspanningscapaciteit kunnen verbeteren.Om te weten wat voor jou de ideale trainingsintensiteit is, kan je bijvoorbeeld in je CF-centrum een maximale inspanningstest laten afnemen. Deze test kan jouw vorm van limitatie vaststellen (hart, spierkracht, longen). Na bespreking met je arts en/of je kinesitherapeut kan je dan jouw ideale trainingsintensiteit bepalen.Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je plezier beleeft aan je sport. Iets wat je graag doet, hou je veel langer vol. Elke sport levert positieve effecten op voor een CF-patiënt.
B. Vrijsen, M. Vreys, M. Proesmans, L. Dupont, K. De Boeck
10.02.2009