Let wel: heel wat informatie zal na een jaar nog geldig zijn; af en toe gebeurt het echter dat inzichten veranderen en dat informatie zelfs al na 3 maanden tijd voorbijgestreefd is. Indien u hierover twijfelt vraag het aub na.

Plotse kortademigheid

Vraag
Beste,

Als mucopatient heb ik zeer veel last van aanpassingsproblemen bij overgang van koud naar warm en omgekeerd. Bijvb bij het betreden of verlaten van een woning of gebouw, vooral in de winter. Dan komt er een aanval van kortademigheid met als gevolg een paar stevige hoestbuien als ik dan nog even moet stappen in of buiten het gebouw.

Het probleem doet zich vooral voor in de winter (koud naar warm en omgekeerd met aldus soms ineens 20 graden temperatuursverschil).
Hoe kan ik dat het beste tegengaan volgens u? Dit soort situaties doen zich dagelijks voor.

Alvast bedankt.
H.
Antwoord
eventueel in combinatie met een bronchusverwijder. Er is enige controverse of een behandeing met astmamedicijnen nuttig is bij patiënten met CF en vooral of deze behandeling vaak of eerder zeldzaam zou moeten voorgeschreven worden.
Bij een overstap van warmte naar kou kan het ook helpen om de koude lucht iets te verwarmen voor inademing; dit kan eenvoudig door een sjaal om te slaan over de mond en de neus als het buiten vriest.
We hopen dat deze informatie nuttig is maar raden aan om uw klacht met uw dokter te bespreken..
Met vriendelijke groeten
M. Proesmans, J. Dankert-Roelse, K. De Boeck
09.04.2009